Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Търгът на „Сотбис“ за колекцията „Михаел Шумахер“ събра над $2,6 млн. –...

Търгът на „Сотбис“ за колекцията „Михаел Шумахер“ събра над $2,6 млн. – близо 70% над предварителната оценка

1638
0

Търгът на близо 160 вещи, свързани с кариерата на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер, близки до него и други хора във Формула 1, събра над $2,6 млн.

Тази сума надхвърли с почти 70% предварителната оценка на аукционната къща „Сотбис“.

Наддаването се проведе изцяло онлайн. Сред предложените предмети имаше състезателни екипи на Михаел Шумахер, каски, бутилки за вода, ръкавици, както и други предмети като например бутилка шампанско с автографи на Аертон Сена и Ален Прост. Шлемовете се оказаха най-търсени: три от тях бяха продадени за над 100 000 долара.

Предварителната оценка на аукционната къща бе за стойност на колекцията от под $1,8 млн. Крайната сума след търга възлезе на $2 604 876 или 68,8% над разчета. 94 от общо 159 предмета са се продали на цена, по-висока от предварително очакваната. Наддавали са хора от 35 различни страни, а 64% от тях са участвали в търг на „Сотбис“ за първи път.

В началото на октомври пък аукционната къща ще предложи още една колекция – на Найджъл Менсъл, при това предложена лично от световния шампион за 1992 г.

Тя съдържа над 330 предмета. Сред тях има състезателни екипи от най-важните моменти в кариерата на англичанина, каски, почти всички трофеи и награди, които притежава. Колекцията е лично на Менсъл.

„Тази колекция представлява цялата ми кариера – повече от 30 години на най-високото ниво в автомобилния спорт“, отбеляза самият той.

„Тя накратко е материалното изражение на най-важните моменти. Представлява всичко, за което съм работил от тийнейджърските си години до края на кариерата си.“

Колекцията на Менсъл включва 32 каски, 50 състезателни екипа, над 200 трофеи и награди, два мотоциклета (единият е къстъм Il Leone BMW R18), 78 шапки, 3 волана от болиди от Формула 1 – Ферари, Уилямс и Макларън, картини и снимки, номера с надпис 5 NM, различни дрехи от отбори и спонсори, както и други вещи.