Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маля: Не бих направил компромис с пилотите си заради пари

Маля: Не бих направил компромис с пилотите си заради пари

50
0
Виджай Маля

Парите не са причина за компромис в качеството на пилотския състав, мисли шефът на Форс Индия Виджай Маля.

Вчера стана ясно, че Серхио Перес ще бъде съотборник на Нико Хюлкенберг през 2014 г. в тима от Силвърстоун, като и двамата пилоти имат многогодишни контракти с екипа. Основен спонсор на Перес е мексиканската телекомуникационна компания Телмекс, собственост на Карлос Слим. Маля определи като основна причина за привличането на мексиканеца неговия талант, но не крие, че това ще е възможност за отбора да намери нови партньори от Мексико и Южна Америка.

Не бих направил компромис с качеството на пилотския ни състав заради пари – това не е моята философия. Можех да задържа когото и да е от пилоти ни за 2013 г. Говорих с другите членове на отбора и всички казаха: „Нова кола, нови правила, нека вземем нови пилоти, които са гладни за успех”. Серхио отговаря на това определение. Може да има възможности (за намиране на спонсори) от Мексико и Латинска Америка чрез Серхио, тази част от света определено се доближи до нас. Но не вярвам в идеята за платените пилоти. В миналото имах много възможности да взема платени състезатели, но това не е философията на Форс Индия – коментира Маля.

Индиецът добави, че и Перес, и Хюлкенберг са го впечатлили с уменията си зад волана, като разкри, че още след тазгодишната Гран при на Малайзия е казал на германеца, че може да се върне в отбора, ако реши да напусне Заубер. Той също така обясни, че в бъдеще ще има промяна в спонсорите на Форс Индия, като провеждането на състезания от Формула 1 на нови места може да окаже влияние върху това. Австрия и Русия са новите стартове в календара за 2014 г. Мексико бе част от предварителния календар за следващата година, но отпадна, както и Ню Джърси. Организаторите на надпреварата в САЩ целят Гран при на Ню Джърси да намери място в календара за сезон 2015.  

Перес от своя страна обясни, че очаква Телмекс да инвестира в новия му отбор:

Форс Индия и Телмекс трябва да уредят споразумението си. Телмекс е част от кариерата ми от много време, така че очаквам да продължава да ме подкрепя. Със сигурност ще дойдат спонсори. В Мексико има голям интерес, така че ще има добри спонсори, които планират да подкрепят проекта ми.