Начало Автомобилни новини Tesla ще произвежда респиратори, ако има недостиг, заяви Мъск

Tesla ще произвежда респиратори, ако има недостиг, заяви Мъск

134
0
Tesla
снимка: Tesla

Илон Мъск написа в Туитър, че компанията Tesla ще произвежда респираторни апарати, ако има недостиг на такива. Съобщението му бе в отговор на друг потребител, призовал милиардера да промени работата във фабриката на автомобилния производител и да прави толкова необходимите устройства. General Motors и Ford Motor пък водят разговори с щатските власти как биха могли да помагат в ситуация на недостигащо медицинско оборудване вследствие на пандемията от COVID-19.

Властите в САЩ вече призоваха големите строителни компании да дарят маски на болниците, тъй като има недостиг. Компании като Foxconn са започнали производството на маски на някои от поточните си линии. Италиански стартъп пък е създал респираторни клапи и ги предоставя безплатно на лечебните заведения в най-засегнатата от коронавируса страна в Европа.

Междувременно от Tesla са се съгласили да намалят броя на работниците във фабриката си във Фримонт. Съоръжението не спря работа след въвеждане на извънредни мерки в Сан Франциско или околните региони. Автомобилният производител продължава да преговаря с местните власти какво да предприеме. Според наредбите би трябвало работата да спре и да се извършват само основни дейности по поддръжка.

Говорител на общината във Фримонт заяви, че според данните на Tesla работниците в завода са 2500.

От General Motors и Ford Motor пък обявиха, че водят разговори с американските власти какво биха могли да направят в бързо влошаващата се заради пандемията ситуация. Търсят се начини за по-бързо производство на респираторни апарати. По-рано през седмицата британският премиер Борис Джонсън се обърна с подобна молба към над 60 компании, част от тях автомобилни.

По време на Втората световна война GM, Ford и други автомобилни производители преустройват заводите си и произвеждат танкове, самолети и друго военно оборудване.