Начало Автомобили Борис Джонсън търси помощ от автокомпании за производство на респираторни апарати

Борис Джонсън търси помощ от автокомпании за производство на респираторни апарати

187
0
Rolls-Royce
снимка: Rolls-Royce

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън е провел разговори с представители на над 60 компании да започнат да произвеждат респираторни апарати и друго медицинско оборудване. Голяма част от фирмите са автомобилни – сред тях са Rolls-Royce, Honda, Ford. Апаратурата е необходима за справяне с пандемията от COVID-19.

„Премиерът изясни, че справянето с коронавируса и намаляване на разпространението му изисква национално усилие”, заяви говорителка от Даунинг стрийт №10. Великобритания предприе по-строги мерки за справяне с пандемията през последните няколко дни.

Засега не е ясно как точно се смята, че производител на двигатели или автомобили може да прави специализирано медицинско оборудване

Подобни апарати най-често се сглобяват от произвеждани в различни страни части, като освен това трябва да отговарят на определени условия и да са сертифицирани. В местната преса сравняват ситуацията с ускореното производство на британските едноместни изтребители Спитфайър по време на Втората световна война, но аналогията не е съвсем точна. Причината е, че няма достъпен одобрен дизайн на апаратите. Дори и да бъде предоставен такъв обаче, достъпът до компоненти е силно затруднен.

Все пак от Rolls-Royce, където се произвеждат двигатели за Boeing и Airbus, са заявили, че ще помогнат с каквото могат. В Honda също са получили запитването и разглеждат възможностите. От двата завода на Ford за мотори във Великобритания пък единият – в Бридгенд, Уелс – трябва да затвори тази година. Говорител на марката сподели, че и там преценяват ситуацията.

Междувременно Volkswagen стана поредният автомобилен производител, взел решение да спре временно производството си в Европа

Редица компании вече го сториха или се подготвят за такава мярка заради пандемията. От немския концерн, който притежава Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini, Porsche, Seat и Skoda, допълниха, че в момента е невъзможно да правят прогнози за 2020 г.

Работническият съвет във Volkswagen е стигнал до заключението, че поддържането на безопасна дистанция между служителите е невъзможно. Препоръчано е спиране на производството от петък. Мярката вероятно ще продължи между две и три седмици. Volkswagen има 124 производствени центрове в цял свят – 72 от тях са в Европа (28 в Германия). Докато затваря заводи в Европа пък, компанията отваря наново съоръженията си в Китай.