Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тестът с Пирели е бил от полза за Мерцедес, убедени са пилотите...

Тестът с Пирели е бил от полза за Мерцедес, убедени са пилотите на Ред Бул

39
0
Себастиан Фетел,Фелипе Маса

Пилотите на Ред Бул Себастиан Фетел и Марк Уебър смятат, че тестът с Пирели определено е бил от полза за противниковия тим на Мерцедес.

Трикратният световен шампион е убеден, че всяко излизане на писта носи ползи на провеждащия изпитанията отбор.

Не знам какви гуми точно са използвали, но според мен винаги научаваш нещо, когато си на писта. В някакъв момент ще използваш гуми, които вече си използвал или ще имаш в бъдеще – в това отношение всяка обиколка има значение. Знаем колко са важни тестовете през зимата. Качеството на тренировките не е същото, тъй като условията са различни. Тогава колите са на много ранен етап от развитието си, така че шанс за изпитания по средата на сезона, три дни или нещо такова, би бил от голяма помощ – обясни Фетел на пистата Жил Вилньов, където този уикенд се провежда седми кръг от тазгодишния шампионат на Формула 1.

Немският пилот разкритикува и решението да се отложи въвеждането на новите гуми на Пирели, които само ще бъдат тествани в тренировките:

Ние разбрахме, че ще имаме различни гуми за това състезание. След това, през седмицата, се оказа, че няма да е така и аз лично не разбирам това. Смятам, че изяснихме максимално гледната точка на пилотите, а тя бе базирана на сигурността. Да, необходимо е съгласието на всички екипи, но това като цяло е много малко вероятно да се получи. На отборите винаги им е трудно да постигнат съгласие за едно или друго нещо. Имахме притеснения от гледна точка на сигурността, но някои хора поеха отговорността, че този уикенд всичко ще е наред. Какъв точно е планът, не знам. Явно се променя – не всеки ден, но напоследък доста често.

Съекипникът му Марк Уебър бе по-мек в изказа си, когато коментира теста на Мерцедес и Пирели. Според него отборът има полза от подобни проби в значително по-голяма степен, отколкото пилотите.

Хубав сценарий е да отидеш на пистата, на която току-що си се състезавал – това е атрактивна опция да заведеш пилотите си и да усетиш накъде отиват нещата. Очевидно е, че няма пълна яснота за гумите, тъй като Пирели така правят тестовете си, но човек би предположил, че в основни линии (изпробваните) типове са доста близки до тези, които използваме. При това положение получаваш доста добра идея ако нещо върви в неправилна посока. Един пилот нищо няма да научи. Затова може би такъв тест не е толкова полезен за състезателите, колкото нормални изпитания, по време на които всичко е прозрачно. Но от гледна точка на колата, смятам, че можеш да тестваш някои опции. За един тим такъв тип работа би бил по-полезен, отколкото за пилотите – заяви австралиецът.