Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен на 0,075 сек пред Хамилтън в третата тренировка

Верстапен на 0,075 сек пред Хамилтън в третата тренировка

67
0
Мерцедес F1 W06 Hybrid

Макс Верстапен бе най-бърз в третата свободна тренировка за Гран при на Мексико. Времето на пилота на Ред Бул бе с 0,075 сек по-добро от това на Люис Хамилтън (Мерцедес). Трети се класира Себастиан Фетел (Ферари) – на 0,117 зад Макс.

Някои от пилотите трябваше да наваксат в съботната сесия изгубеното вчера време – най-вече Пиер Гасли и Ромен Грожан, които направиха в петък едва 10 и 3 обиколки. На теория на пистата трябваше да се е натрупала гума, така че се очакваше работата да върви по гладко в сравнение с вчерашните сесии.

Пръв на пистата в началото на сесията излезе Паскал Верлайн, последван от съотборника си в Заубер Маркус Ериксон. Себастиан Фетел също бе на пистата с гуми суперсофт. Фернандо Алонсо пък записа първото време – 1:21.470 мин.

4 минути след старта на тренировката Гасли предизвика появата на жълти знамена, спирайки на трасето. „Проблем с двигателя”, съобщи французинът на Торо Росо.

От питуола се опитаха да помогнат на Гасли да рестартира задвижващата система, но не успяха. Междувременно Райконен бе излязъл начело с 1:20.903 (със суперсофт). Гасли пък се отказа и слезе от болида, като щеше да разчита на работата на съотборника си Брендън Хартли за настройките и за квалификация, и за състезание.

Кими подобри постижението си до 1:18.925. Карлос Сайнц бе втори, на +0,330 сек зад финландеца. Следваха Нико Хюлкенберг, Хартли, Алонсо, Ериксон, Щофел Вандоорн. Бе изминал четвърт час от последните 60 минути за подготовка, а Ред Бул и Мерцедес все още не бяха започнали работа.

Естебан Окон свали 0,08 сек от времето на Райконен, веднага след което бе изместен от Фетел и съотборника си Серхио Перес. Мексиканецът не се задържа дълго на челната позиция – Люис Хамилтън записа 1:18.081 мин. Англичанинът и Валтери Ботас бяха с ултрасофт, а излезлият на пистата с тях Макс Верстапен – със суперсофт.

Ботас на свой ред излезе пръв – 1:17.963, след което свали до 1:17.681.

Хартли получи предупреждение, че вятърът се усилва. Верстапен пък се оплака, че гумите му не работят – пилотът на Ред Бул не можеше да ги загрее. В средата на сесията съотборникът му Даниел Рикиардо най-после се появи на трасето, като неговият избор бе суперсофт. Австралиецът зае осма позиция след първия си бърз тур, докато Ботас подобри времето си до 1:17.537.

Рикиардо се качи до четвърта позиция – зад двата Мерцедес-а и Верстапен. 20 минути преди карирания флаг пилотите на Ферари започнаха бързи серии. Райконен бе по-бърз от Хамилтън, но не можа да изпревари сънародника си Ботас. Фетел обаче оглави подреждането с 1:17.230, веднага след което Верстапен бе дори още по-бърз – 1:17.223.

Хамилтън се обади, че има проблеми с мощността. От Мерцедес му отговориха, че не виждат нищо в данните от колата. „Седми завой. Излизането от седми завой”, посочи Люис. Междувременно Верстапен свали времето си до 1:17.113.

Въпреки грижите си, Хамилтън се доближи на 0,075 сек до Макс. 10 минути преди края на тренировката холандецът водеше пред Люис, Фетел, Ботас, Рикиардо, Райконен, Перес, Окон, Сайнц, Хюлкенберг. До финала размествания нямаше.