Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пръв в прекъснатата от дъжд трета сесия на Силвърстоун

Хамилтън пръв в прекъснатата от дъжд трета сесия на Силвърстоун

69
0

Люис Хамилтън бе най-бърз в последната свободна тренировка преди квалификацията за Гран при на Великобритания. Сесията бе прекъсната от дъжд и отборите не рискуваха инциденти, поради което малцина се осмелиха да излязат в последния четвърт час.

Втори в класирането – само на 0,032 сек – бе Себастиан Фетел. Трети и четвърти се наредиха Валтери Ботас и Кими Райконен. 

Времето бе още по-студено в сравнение с петъка – 15 градуса на въздуха, 21 на пистата. Шансът за валеж според прогнозата бе 80% и минути преди началото на сесията на трасето се появиха капки дъжд.

Паскал Верлайн пръв излезе от питлейна, последван от съотборника си в Заубер Маркус Ериксон.

След първите опознавателни обиколки Данил Квят съобщи на екипа си Торо Росо, че условията на трасето са добри.

„Очевидно е много студено, но никъде не вали“, допълни руснакът.

Отборите започнаха работа с всички налични типове гуми – медиум, софт и суперсофт. Люис Хамилтън и Валтери Ботас бяха със софт, Себастиан Фетел – със суперсофт. Финландецът оглави подреждането с 1:29.393 мин, съотборникът му бе на 0,151 сек зад него, а Кими Райконен и Фетел – трети и четвърти. Кими се обади по радиото, че започва да вали, а съекипникът му го прескочи в подреждането и се доближи на 0,432 сек до времето на Ботас, който вече го бе свалил до 1:28.827.

Карлос Сайнц получи предупреждение от екипа си, че негови колеги са забелязали дъжд в първи-втори завой на трасето. Хамилтън пък изпревари Ботас, подобрявайки постижението на съекипника си с 0,080 сек (1:28.747). Финландецът ще отиде с 5 места назад на стартовата решетка спрямо позицията, която ще извоюва следобед, заради смяна на скоростна кутия. Същата санкция има и Даниел Рикиардо.

„Радарът не засича дъжда, който виждаш от пистата“, обадиха се от Макларън на Фернандо Алонсо. „Може да се размине.“

В средата на сесията Мерцедес започна работа и със суперсофт. Хамилтън подобри собственото си най-силно постижение до 1:28.063 мин. Това е най-доброто време на настоящата конфигурация на Силвърстоун изобщо.

„Вали доста сериозно в трети-четвърти завой“, съобщи отново Райконен.

Фетел излезе втори, на 0,032 сек зад Люис.

Ромен Грожан на свой ред съобщи, че на пистата вали. „Навсякъде“, добави пилотът на Хаас. Макс Верстапен излетя от пистата на Брукландс, но успя да продължи.

„Започни обиколката, Макс“, бе инструкцията от питуола на Ред Бул.

„Забрави, вали“, бе отговорът на холандския пилот.

„Има жълти знамена на седми завой“, бе следващата реплика.

„Аха, заради мен са!“, засмя се Верстапен по радиото.

До края на тренировката оставаше малко повече от четвърт час. Всички се прибраха в боксовете.

Щофел Вандоорн наруши тишината и се появи на трасето с гуми интермедия дванадесетина минути преди карирания флаг, за да провери колата си, с която имаше проблем малко по-рано. Верстапен също излезе, последван от Ботас и Рикиардо. Австралиецът се размина като по чудо със сериозен удар минута преди края на сесията. Той се изпързаля на излизане от последния завой и направи полузавъртане на старт-финалната права, но не докосна предпазната стена. Ериксон също излетя от трасето, а температурите бяха паднали още повече – до 14 градуса на въздуха и 18 на пистата.