Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тимовете бързо ще се справят с новата квалификация, смята Хорнер

Тимовете бързо ще се справят с новата квалификация, смята Хорнер

55
0

Спортният директор на Ред Бул Кристиан Хорнер е на мнение, че отборите във Формула 1 бързо ще се справят с новия формат на квалификацията, който се очаква да бъде въведен от Гран при на Испания този сезон. Той е отново от 3 части, но на елиминационен принцип за отпадането на по един състезател на всеки 90 сек в края на всяка от сесиите. 

Първоначалната идея беше той да бъде въведен още за първия кръг от сезона в Австралия (18-20 март), но вчера управляващият търговските права в спорта Бърни Екълстоун заяви, че това ще бъде отложено, тъй като не е готов новият софтуер за отчитане на времената. 

Новият формат среща противоречиви мнения в падока и доста негаивно отношение от страна на феновете. Според Хорнер обаче той не е толкова сложен за разбиране и след малко време всички ще свикнат с него.

„Рразликата спрямо предишната система не е голяма, заяви Хорнер. – Тя повече поставя акцента върху това да направиш както трябва първите обиколки. Може би ще използваме подобна бройка гуми в трите части, както и досега, и ще трябва опитите да бъдат направени в подходящото време. Разбира се ако имаме жълт или червен флаг ще създаде разбъркване в стартовата решетка. Ще има лек елемент на неизвестност, но отборите бързо ще се научат как да се справят.“

Хорнер потвърди, че идеята за новия формат е дошла от Бърни Екълстоун, като тя е била подкрепена от много от промоутърите на пистите, което е довело до това и отборите да я подкрепят. А самите те не би трябвало да се притеснени от подобна промяна.