Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод иска F1 да разгледа възможността за връщане на презареждането с гориво

Тод иска F1 да разгледа възможността за връщане на презареждането с гориво

1840
0
бокс, питстоп, презареждане с гориво

Президентът на ФИА Жан Тод иска Формула 1 да разгледа възможността от 2021 г. да бъде върнато презареждането с гориво по време на състезанията. Целта е да се подобри шоуто в надпреварите и те да бъдат по-интересни.

Дозареждането беше разрешено до края на 2009 г., като от следващия сезон бе забранено с идеята да се намалят разходите и да се подобри сигурността за пилотите и механиците.

Оттогава обаче състезанията станаха по-предвидими от гледна точка на стратегиите. В последните години пилотите масово използват тактика само с едно спиране в бокса за смяна на гуми.

„Лично аз бих искал да има дозареждане. Но ще съм доволен първо да видя изследване на позитивните и негативните му страни. Колите може би вече стават твърде тежки, каза Тод.

– Когато чух за първи път за тази идея, бях скептично настроен. Защото това ще повиши разходите. Но когато видя размера на моторхоумите на отборите, не мисля, че цената ще бъде проблем за връщането на презареждането.“

За последно връщането на дозареждането беше отхвърлено именно с мотива, че увеличава разходите. Беше изчислено, че то ще струва на отборите около 1 милион долара на сезон. А това е нищо на фона на харчовете, които правят тимовете в шампионата сега – между 150 и 350 млн. на сезон