Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод потвърди, че ще се бори за втори мандат; Ферари, Макларън и...

Тод потвърди, че ще се бори за втори мандат; Ферари, Макларън и Мерцедес го подкрепят

30
0
Бърни Екълстоун,Жан Тод

Президентът на ФИА Жан Тод потвърди за първи път на пистата Монца, че ще се кандидатира за следващ мандат на поста на тазгодишните избори. Той ще се изправи срещу Дейвид Уорд, който вече обяви и програмата си.

Няма спекулации, ще се кандидатирам. Цялата ни общност знае, че имам сериозна подкрепа и вече сме започнали нещо – заяви Тод в падока на италианското трасе.

Французинът допълни, че е бил особено окуражен от подкрепата на няколко шефове на отбори:

Четях в пресата, че F1 обществото ме мрази и на моменти се чувствах малко разочарован да виждам подобни неща, които нямат връзка с реалността. Понякога допускам грешки, но аз съм човешко същество, а и върша добри неща. Не е в природата ми да се държа като диктатор. Философията ми е, че с хармония и консенсус трябва да се върви напред. Това е начинът ми на управление. Тук един от хората на Ферари ме видя и ми каза: „Знаете, че ни липсвате!“ Друг път срещам някого от Пежо – напуснах компанията през юли 1993 г., а те говорят за добрите ни времена заедно. Създал съм си наистина чудесни контакти с прекрасни хора. Смятам, че сме сторили хубави неща за спорта, за автомобилизма и това има значение за мен. Няма да влизам в полемика или да реагирам на това какво някой бил казал или не споменал. Честно, твърде стар съм за това.

Шефовете на големите екипи изразиха подкрепа за Тод, изтъквайки колко са важни приемствеността. Според тях липсата на сериозни полемики по време на мандата на французина също е предимство.

Според мен е важно Формула 1 да продължи да съществува в атмосфера на стабилност и приемственост, каквато ни липсваше дълго време – обясни шефът на Ферари Стефано Доменикали.

Колегата му от Макларън Мартин Уитмарш отбеляза, че не познава достатъчно добре Уорд, но според него Тод не е използвал спорта в полза на своите интереси:

Досега съм работил по време на управлението на трима президенти. Няма да задълбавам в миналото, но мисля, че Жан работи интерес на автомобилния спорт. Около него нямаше бъркотии и полемики. За участниците в спорта известно постоянство е много полезно, както и някой, който взима ефективни решения без излишна показност. Ние нямаме влияние върху изхода (на изборите), но според мен Жан си върши добре работата досега.

Рос Браун изтъкна факта, че познава Тод чудесно, след като двамата работиха заедно в продължение на цяло десетилетие. Той също посочи стабилност и постоянство като важни фактори в дейността на ФИА.

Жан има по-спокоен подход, особено по отношение на Формула 1 и както Мартин отбеляза, за онези от нас, изживели какво ли не, това е добре дошло. Смятам, че е важно да получи шанс за още мандат като президент на ФИА, за да имаме приемственост. Според мен Жан стабилизира ситуацията и сега иска да върви напред. Знам колко голяма е отдадеността му към спорта като цяло. Ние сме част от огромното количество дейности, в които той участва – допълни Браун.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер се присъедини към колегите си и също каза, че Тод се справя както трябва на поста си.

В същото време обаче преди броени дни предшественикът на Тод на президентския пост Макс Мозли се изказа далеч не толкова ласкаво за наследника си. Англичанинът обвини настоящия ръководител на федерацията, че не е направил нищо, за да ограничи разходите в F1 и затова по-малките отбори са в криза. Той заяви още, че Екълстоун държи шампионата. Казаното от Мозли бе възприето като израз на обтегнатите отношения между Тод и Бърни, които още не са подписали новия договор Конкорд.