Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тойота не изпълни очакванията си за петъчния ден

Тойота не изпълни очакванията си за петъчния ден

58
0

Жегата в Малайзия е нещото, което през изминалите години помагаше на тима на Тойота. Затова и повечето експерти очакваха силно представяне на японците и през тази година. За момента обаче тези очаквания определено не се оправдават и това накара Ярно Трули и Тимо Глок да изглеждат доста замислени след края на петъчните тренировки. Сутринта те постигнаха десето и 11-то място, а следобед отидоха още назад – 12-и и 14-и. Все пак те успяха да подобрят времената си, което се отдаваше повече на изпробваните през втория 1,5 ч. по-меки гуми, отколкото на подобренията в настройките.

“Това бе един доста тежък ден за нас”, започна равносметката Глок. “Днес колата не беше много добра. Не бе достатъчно стабилна. В началото на втората сесия нестабилна бе задната част. Опитахме различни настройки и в крайна сметка в края имах по-добро впечатление. Имаме още доста работа преди квалификацията, но и в Мелбърн ситуацията бе подобна. Все пак съм сравнително доволен от постигнатия напредък.”

Германецът и неговият колега на няколко пъти излизаха от трасето, а скоростта определено липсваше. Това даде веднага уснование на “злите езици” да заключат, че без огъващото се задно крило Тойота няма достатъчно скорост. Те обаче явно са забравили, че и без този елемент пилотите заеха трето и четвърто място след като стартираха от бокса.

“Един съвсем нормален ден за нас”, констатира шеф инженера Дитер Гас. “Концентрирахме се върху гумите и баланса на колата, нещо което не се получи съвсем, но се надяваме да намерим в следващите часове подходящите решения за утре. И двете смеси функционират много добре. Времената постигнати от пилотите са много близки, така че за момента нямаме особени притеснения.”

“Петък като петък”, заяви от своя страна Трули. “Сутринта пистата бе хлъзгава, но следобед нещата бяха доста по-добре. Изпълнихме програмата си и въпреки че времената все още не го показват, смятам че ще бъдем конкурентноспособни. Въпросът е да се намери правилния сетъп. Меките гуми са доста бързи, а твърдите изглежда са малко по-твърди от необходимото. Надявам се утре да се представим по-добре.”