Начало Rally Тойота цели трета поредна победа във Финландия

Тойота цели трета поредна победа във Финландия

282
0

Тимът на Тойота в световния рали шампионат (WRC) има за цел да спечели трета поредна победа в рали Финландия. Първенството се възобновява след лятната си пауза и предстои една от най-известните надпревари в календара. Състезанието има особено значение за отбора, чиято база е близо до Юваскила, където е центърът на ралито. И тримата пилоти на екипа са печелили във Финландия. От Танак триумфира през 2018 г., Крис Мийк бе пръв през 2016-та, а Яри-Мати Латвала три пъти е печелил домашния си старт – през 2010, 2014 и 2015 г.

„Рали Финландия е много специално събитие за отбора ни”, заяви шефът на Тойота във WRC Томи Макинен

„Спечелихме състезанието две години поред. Имаме страхотна възможност да вземем трети успех. Познаваме пътищата и характеристиките им. Наясно сме също така, че пасват на автомобила ни. И тримата ни състезатели харесват ралито, печелили са го и затова смятам, че шансовете ни са добри. Не приемаме обаче нищо за даденост. Съперниците ни са работили упорито, така че трябва да внимаваме и да се постараем да постигнем възможно най-силен резултат.”

Танак сподели, че е било невероятно да спечели във Финландия през миналия сезон.

„Ще се опитаме, разбира се, да постигнем същото и тази година, но изглежда ще е по-трудно, тъй като ще сме първи по отсечките в петък. Преди две седмици карахме в Естония. Беше страхотно да взема победа пред толкова много фенове, но се получи и чудесен тест за Финландия. Вярвам, че научихме много и сме добре подготвени.”

Латвала каза, че е изкарал чудесна ваканция и е готов за подновяването на сезона

„По тези пътища се чувствам у дома си. Получавам огромна подкрепа в седмицата на състезанието. Миналата година сезонът ни се промени към положително развитие точно във Финландия. Надявам се и сега да се получи същото. Имаме добра скорост на чакъл, така че трябва да се постараем за добър резултат”, допълни той.

Мийк също посочи, че това е едно от любимите му ралита, от което има специални спомени.

„Във Финландия за първи път изпробвах Ярис WRC. Невероятно е да се кара по тези пътища. Според мен всички в отбора са уверени за втората част от сезона. Голяма част от маршрута ще е нова за мен, но съм готов за предизвикателството”, каза още британският пилот.