Начало Други Тойота с двойна победа в състезанието „6 часа на Спа“

Тойота с двойна победа в състезанието „6 часа на Спа“

257
0
Тойота №7
снимка, Мишлен

Тойота записа двойна победа в 6-те часа на Спа. Състезанието на легендарната белгийска писта е трети кръг от сезон 2023 в световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC). Японският производител записа втори пореден двоен успех от началото на тазгодишната кампания. Победата грабна Тойота №7 с екипаж Майк Конуей/Камуи Кобаяши/Хосе Мария Лопес. Второто място бе за Тойота №8 с екипаж Себастиен Буеми/Брендън Хартли/Рио Хиракава. Последното място на подиума на Спа бе заето от Ферари №51 с екипаж Антонио Джовинаци/Джеймс Каладо/Алесандро Пиер Гуиди.

Спа бе домакин на третия кръг от сезон 2023 в WEC. Шампионатът навлезе в интересна ера от своята история благодарение на класа на хиперавтомобилите. В момента тук участват Тойота, Порше, Ферари, Кадилак, Пежо, Гликенхаус и Floyd Vanwall. Догодина се очаква завръщането на Алпин и идването на марки като БМВ и Ламборгини.

Състезанието на пистата Спа беше белязано от променливи атмосферни условия и няколко инцидента от категорията на хиперавтомобилите.

6-те часа на Спа започна с допълнителна обиколка за формиране на колоната зад автомобила за сигурност заради мокрите условия. Това доведе до различните стратегии при изобор на гуми и редица промени в подреждането

Ферари поведе след старта. Двата прототипа на италианците бяха следвани от Кадилак №2, Тойота №7 и Jota Порше №38

Състезанието на Спа имаше няколко периода на кола за сигурност. Първият от тях бе заради Порше №60 на Iron Lynx, което се завъртя и се озова в чакъла около комбинацията от завои „Ле Комбс.“

По-късно Естебан Гериери от екипа на Floyd Vanwall №4 излетя от пистата в завоя „Ла Сурс.“ Аржентинецът все пак успя да се върне на трасето и да продължи участието си в състезанието.

С напредване на състезанието Тойота поведе и започна да се откъсва напред. В по-задната част на полето Кадилак №3 с екипаж Себастиен Бурде/Ренгер ван дер Занде катастрофира в участъка Червената вода-Радийон. За щастие Ван дер Занде бе невредим след този тежък инцидент.

По-късно пилотът на Ферари №50 Антонио Фуоко катастрофира докато опитваше да загрее своите гуми.  Жак Вилньов също отпадна след като неговият Vanwall Vandervell 680 се удари с AF Corse Ферари №4 на Франческо Кастелачи. Порше №6 също приключи участието си в състезанието на Спа след като спря на пистата заради повреда. Междувременно Тойота продължаваше да води.

Тойота в крайна сметка успя да се опази от проблеми и записа трети пореден от старта на сезон 2023 в WEC. Подобно на Себринг, прототип №7 завърши пред световните шампион от №8. Последното място на подиума бе заето от Ферари №51.

Топ 5 в класа допълниха Порше №5 с екипаж Дейн Камерън/Михаел Кристенсен/Фредерик Маковиецки и Кадилак №2 с пилоти Ърл Бамбър/Алекс Ринс/Ричард Уестрбрук.

В клас LMP2 на WEC победата грабна прототип №41 на WRT с екипаж Луи Делетрас/Роберт Кубица/Руи Андраде. Подиумът допълниха Унайтед Аутоспорт №23 и №34 на Inter Europol.

В клас GTE Am първото място отиде при Richard Mille AF Corse Ферари №83 с екипаж Алесио Ровера/Луис Перес Компанк/Лилу Ваду. Второто място бе за Корвет №33 и пилотите Бен Кийтинг/Ники Катсбърг/Николас Варон. Последното място на подиума на Спа бе за Астън Мартин №25 на ORT by TF.