Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Това е най-хубавото ми трето място, радва се Рикиардо

Това е най-хубавото ми трето място, радва се Рикиардо

49
0
Даниел Рикиардо

– Чувствам се прекрасно, това е най-хубавото ми трето място! – радваше се Даниел Рикиардо след финала на Гран при на Великобритания.

Австралийският пилот на Ред Бул призна, че обикновено не се радва толкова на тази позиция, но прие днешното си качване на почетната стълбичка като реабилитация за вчерашния пропуск. Той изтърва шанса да направи последен бърз тур като съотборника си Себастиан Фетел и бе осми на грида, докато четирикратният световен шампион бе на първа редица.

По принцип не изпадам в екстаз като стана трети, но да се възстановя по такъв начин е страхотно. Още повече, че не мислех, че разполагаме с кой знае колко силен болид. Използвахме добре картите в ръката си, изиграхме си играта и съм наистина щастлив, че стратегията с един стоп проработи. В последните две обиколки виждах Дженсън [Бътън] как ме доближава все повече и помислих, че ще съм уязвим, но удържахме положението. Стратегията с 1 пит не бе планирана. Спряхме доста рано с твърдите гуми, защото бяхме бавни. Влязох за меки гуми. В един момент инженерът ми се обади да направя още четири обиколки и да вляза пак в бокса. Аз обаче отговорих, че темпото е наред, гумите не се износват – да се опитаме поне да направим състезанието само с 1 бокс. Той се съгласи. След малко ме попита дали смятам, че ще издържа още 15-20 тура. Казах, че мога да пробвам. Направих го и си струваше – обясни Даниел.

Фетел бе пети на финала, като направи забележителен двубой с Фернандо Алонсо. И двамата обаче се оплакваха толкова много един от друг, че посъсипаха впечатлението от иначе великолепната си битка.

След първоначалното забавяне решихме и двамата ни пилоти да сложат твърди гуми за рестарта, тъй като вярвахме, че те ще ни дадат повече опции относно стратегията – заяви от своя страна шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер. – Спряхме сравнително рано в бокса, за да прескочим Макларън. Успяхме и с двете си коли, но за съжаление със Себастиан изгубихме възможността за един пит. След втория си бокс той излезе зад Фернандо и станахме свидетели на вълнуваща битка помежду им. Отне му доста време да настигне колите пред него, така че пето място бе възможният максимум. Даниел спря малко по-късно за първи пит и пазеше невероятно добре гумите си. Страхотно е, че във втория ни домашен старт взехме подиум.