Начало Formula 1 News Трета двойна победа за Ферари за сезона

Трета двойна победа за Ферари за сезона

9
0

Пета победа, трета двойна за сезон 2008 г. записа екипът на Ферари в Гран при на Франция. На пистата Маникур Фелипе Маса финишира пръв за осми път в кариерата си, като това бе 206-и триумфи за Скудерията от 766 старта. Втори бе Кими Райконен, но световният шампион за 2007 г. бе спрян от технически проблем с изпускателната система.
Страхотен резултат на финала на много тежка надпревара. Тръгнахме с идеята за двоен успех и го постигнахме, въпреки грижите с изпускателната система на Кими, които поставиха под въпрос неговото представяне около 35-я тур. Това доказва, че имаме потенциал, но и потвърждава, че не можем да сме перфектни във всеки детайл , особено по отношение на издръжливостта – каза шефът на Скудерията Стефано Доменикали. – Много съжалявам за Кими, който се справяше великолепно днес. Сега трябва да проверим състоянието на двигателя в колата му и да видим какво можем да направим на Силвърстоун. В същото време съм щастлив за Фелипе, който кара прекрасно и не допусна грешки. За първи път в кариерата си той води в класирането за световния шампионат и съм убеден, че е удовлетворен.
Самият Маса наистина бе удовлетворен от резултата, като нарече успеха фантастичен и призна, че победата му е дошла и благодарение проблемите на Райконен.
Ако не се бе случило това с него, при темпото, с което караше, щеше да ми е много трудно да го победя. Щях да съм щастлив и от второ място, но победата е сладка. Да водя в шампионата е прекрасно чувство, но съм наясно, че в момента не означава почти нищо. Целта ми е титлата и има още много време до края – сподели бразилецът.
Райконен водеше уверено в продължение на половината дистанция преди горната част на ауспуха отдясно да се разхлаби (по-късно се и откъсна от автомобила). Финландецът обясни, че е загубил рязко мощност, което обяснява падането на скоростта му и това, че пропусна съотборника си малко преди 40-а от общо 70 обиколки.
След няколко тура ситуацията се подобри, но към края имаше риск. Такива неща се случват и трябва да виждам добрата страна – осем точки са чудесно постижение, а двойна победа е великолепен резултат за отбора – каза Кими.