Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Триумф за Алонсо в квалификацията

Триумф за Алонсо в квалификацията

35
0

Квалификацията на легендарната писта Монца се превърна в триумф за Фернандо Алонсо и Ферари, триумф, които подлуди хилядите тифози, очакващите успех от своите любимци. Радостта на италианците и феновете на Скудерията можеше да е пълна, ако Фелипе Маса, класирал се трети, бе успял да изпревари Дженсън Бътън.

Световният шампион, състезаващ се за екипа на Макларън успя да се вклини между пилотите на Червените и да потвърди донякъде фаворизирането на Макларън преди началото на уикенда в Италия. Победителя в първата и третата свободни тренировки и съотборник на Бътън, Люис Хамилтън, остана пети, като пред него се нареди Марк Уебър от екипа на Ред Бул. Себастиян Фетел пък остана шести.

Радостта на тифозите, както и на президента на Ферари, Лука ди Монтедземоло, бе огромна, защото това бе първи полпозишън за Ферари след 30 състезания. Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо постигна резултат от 1:21.962 мин. С него той изпревари Бътън с малко над 0,1 сек.

Десетката бе допълнена от Нико Розберг (Мерцедес), Нико Хюлкенберг (Уилямс), Роберт Кубица (Рено) и Рубенс Барикело от екипа на Уилямс.

Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер отново не успя да влезе в последната част на квалификацията и остана на 12-а позиция, на място зад сънародника си Адриян Сутил, каращ за Форс Индия. Слабо, в сравнение със съотборника си, се представи и Виталий Петров, класирал се 15-ти.

Още във втората част на квалификацията Алонсо загатна за възможността да спечели, след като постигна най-добро време и показа, че болида на Ферари най-добре се възползва от новите, по-меки от двата типа, гуми на Бриджстоун. Освен това испанецът имаше късмета, да има чиста писта пред себе си в решаващата си обиколка.

Голяма част от специалистите сочеха Хамилтън и Макларън като фаворити преди началото на квалификацията, но шампионът за 2008 г. плати данък на прекалено изправените крила, в желание да се постигне по-висока максимална скорост. Колата на англичанина бе доста нервна и той направи няколко дребни грешки, който го изхвърлиха на едва пета позиция. Съотборникът му Бътън бе значително по-прецизен и това съответно му донесе място на първа редица.

Пълните резултати