Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цетче: Мерцедес Гран при е огромно спортно и техническо предизвикателство

Цетче: Мерцедес Гран при е огромно спортно и техническо предизвикателство

65
0

Новият ни отбор във Формула 1 и е огромно спортно и техническо предизвикателство, към което ще подходим с дух и пълни с ентусиазъм – заяви днес в Щутгарт главният изпълнителен директор на Даймлер и шеф на Мерцедес-Бенц Карс д-р Дитер Цетче по повод купуването на 75,1% от отбора на Браун Гран при.

Придобиването на тима (и последващото го ребрандиране) плюс продължаващото доставяне на мотори за Макларън ще наложат, разбира се, преструктуриране програмата на компанията. Сътрудничеството с тима от Уокинг е едно от най-дългите в спорта въобще, като датира от 1995 г. От тогава досега Мерцедес с гордост припомнят за 60 победи, три титли при пилотите (1998, 1999 и 2008 г.) и една при конструкторите (1998 г.). Д-р Цетче изрично благодари в изложението си на Макларън, продължавайки:

На пистата ще сме съперници, но извън нея ще си сътрудничим с Макларън и останалите екипи, за да създадем възможно най-добрия продукт за зрителите по света.

Вицепрезидентът на Мерцедес и моторспорт директор Норберт Хауг също посочи успехите на двете компании в общата им работа:

– От първата победа в Гран при на Австралия през 1997 г. досега модерните Сребърни стрели спечелиха 60 пъти в 223 старта, благодарение на което символът на марката ни – звездата – е символ на някои от най-големите успехи във Формула 1.

Рос Браун остава шеф на тима и в неговото изявление се казва, че тази сделка осигурява бъдещето на отбора.

– Аз и колегите ми от борда на директорите в Браун Гран при сме невероятно горди от служителите, пилотите и всички в екипа ни, благодарим им за отдадеността, невероятна работа и съсредоточаване върху резултатите в нелеки условия. Заемащите висши позиции в мениджърската структура ще останат на постовете си. За нас е чест да представляваме толкова престижен бранд като Мерцедес-Бенц във Формула 1 догодина – допълва Браун.

Намаляването на бюджетите пък бе отбелязано и от Хауг, според когото отборът скоро ще се издържа самостоятелно.

Според последните слухове, подхранвани и от посещението в Уокинг на световния шампион за 2009 г. Дженсън Бътън през уикенда, англичанинът може наистина да стане съотборник на Люис Хамилтън. За Браун пък продължава да се спряга името на Нико Розберг, но заедно с това на Ник Хайдфелд – двама немски състезатели в новия немски отбор.