Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Твърде ограничаващите правила накарали Нюи да отстъпи от ежедневната работа

Твърде ограничаващите правила накарали Нюи да отстъпи от ежедневната работа

27
0
Ейдриан Нюи,Кристиан Хорнер,Ники Лауда

Ейдриан Нюи призна, че разочарованието му от твърде ограничаващите през последните години правила във Формула 1 са една от основните причини да отстъпи от ежедневната работа в Ред Бул.

Тимът от Милтън Кийнс обяви в Канада, че техническият шеф е подписал нов многогодишен договор, но най-вече в ролята на съветник, както и с поглед към „нови технологични проекти на Ред Бул”. Подробности ще бъдат съобщени в близко бъдеще, заявиха още от отбора. Нюи е част от тима от 2006 г., като с неговите болиди бяха спечелени четири последователни двойни титли – при пилотите и конструкторите – от 2010 до 2013 г.

Честно казано, просто чувствам, че настоящите правила са твърде ограничаващи, което е жалко. Трудно е да се откриват нови неща, тъй като регламентът е толкова стеснен. В същото време бих искал да видя дали мога да приложа способностите си – каквито и да са те – в други сфери. Ще продължа да работя с отбора в следващите няколко месеца. През това време ще прегледаме как ще работи инженерната структура в бъдеще. След като се заема изцяло с новите проекти, ще се оттегля и ще поема най-вече съветническа роля или – ако повече ви допада – менторска позиция спрямо колегите ми. Ако имат въпроси или биха искали да чуят съвета ми, ще съм на разположение – обясни Нюи.

Англичанинът допълни, че ако правилата се променят и отново го развълнуват, то той би се върнал към работа на пълен график:

Напълно е възможно. Достигнал съм този етап в кариерата си, в който би ми се искало да се изправя срещу нови предизвикателства – каквито и да са те, да опитам силите си в други области. Това е нещо свежо, но пък всичко е преходно. Аз съм на 55 години и все още не съм готов да се излегна на плажа. Ще го направя за кратко и да видим какво ще стане след това.

Новото споразумение на Нюи слага край на спекулациите дали конструкторът би отишъл във Ферари. От Скудерията бяха готови да му плащат много голяма заплата и се твърди, че са се свързали с него по въпроса, макар официално оферта да не е правена. Англичанинът даде да се разбере, че всъщност никога не е обмислял сериозно възможността да напусне настоящия си отбор.

Много неща се изговориха за Ферари. В крайна сметка обаче аз съм с Ред Бул кажи-речи от самото начало (на съществуването на тима). Да си тръгна от тук би било като да напусна жена си – допълни Нюи.