Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уайтинг не вижда причина за промяна на правилото за намаляване на скоростта...

Уайтинг не вижда причина за промяна на правилото за намаляване на скоростта при червен флаг

153
0
Чарли Уайтинг

Рейс директорът на ФИА Чарли Уайтинг не вижда причина за промяна на правилото за намаляване на скоростта при червен флаг. Той направи коментара си, след като Себастиан Фетел (Ферари) бе санкциониран с преместване с три места назад на грида заради такова провинение в първата тренировка в Остин, Тексас. Пилотът заяви, че според него решението на стюардите не е правилно. Той настоя, че е намалил скоростта.

„Наказанието е доста сериозно, поради изпитвам известно съчувствие. В Австралия тази година бе поставен прецедент, когато Даниел [Рикиардо] се обърка. След това стюардите се стараеха да следват правилото според този прецедент”, обясни Уайтинг пред Скай Спортс F1.

„На Себ му отне близо 28 секунди да достигне нужното ниво, което, честно казано, е доста дълго време. Обикновено се случва за под 10. Наблюдаваме ситуацията в реално време, знаем какво време се гони. Имаме 20 различни сектора тук – на всяка маршалска светлина. Ако пилотът е в нужните граници, то показанието му свети в зелено. Ако не е, е в червено. Проверката е много проста.”

На въпрос дали правилникът трябва да бъде променен, за да имат пилотите повече време за намаляване на скоростта, Уайтинг отговори: „Не би трябвало да има нужда. Това правило е продължение на тези, които прилагаме при ситуации на виртуален сейфти кар (VSC) и излизане на кола за сигурност. При червен флаг пилотите трябва да сторят точно това, което вършат от години при сигнал за VSC или сейфти кар. Намаляват до скоростта, която се изписва на дисплеите им, имат референтно време за обиколка и трябва да го спазят, тоест постижението им да е по-бавно. При Себ не беше така.”