Начало WRC News Удар с елен при скорост от близо 190 км/ч спря Танак в...

Удар с елен при скорост от близо 190 км/ч спря Танак в Полша

939
0
От Танак, Хюндай
снимка: Хюндай

От Танак претърпя сериозна катастрофа по време на втората отсечка от рали Полша. Естонският пилот на Хюндай удари изскочил директно пред колата му елен при движение на прав участък. Скоростта на Танак е била 189 км/ч.

Спирането на Танак бе отбелязано бързо, но първоначално не бе ясна причината за това. Видя се, че Хюндаят има значителни повреди по предната част. Чак по-късно пилотът обясни пред DirtFish каква е причината за инцидента.

Танак е обяснил, че на прав участък пред него е изскочил елен, докато се е движел със 189 км/ч. Ударът с животното е причината за огромните щети по колата

В края на правата Танак е отбил встрани, за да спре. Той не може да продължи ралито в днешния ден.

„Нямаше да го ударя, ако стоеше на пътя“, е цитиран пилотът от DirtFish.

„Проверих колата, защото всичко отпред беше потрошено. Двигателят е нов и исках да се уверя, че не е влязла мръсотия или прах“, допълни Танак.

Рали Полша стартира снощи със суперспециален етап

Надпреварата е седми кръг от световния шампионат за 2024 г. Танак поведе след надбягването снощи в Миколайки. Той бе на секунда пред Тиери Нювил и на 1,3 сек пред Елфин Еванс. След днешния инцидент на Танак начело е Андреас Микелсен, който бе най-бърз във втората отсечка. Второ време в нея даде Мартинс Сескс – латвиецът направо не повярва като разбра за класирането си. Трети бе Кале Рованпера. Той пък по спешност смени Себастиен Ожие. Осемкратният световен шампион катастрофира по-рано през седмицата по време на описването на отсечките от рали Полша. Французинът изкара една нощ в болница за наблюдение и след това бе оповестено, че няма да кара в състезанието. Рованпера бе извикан от спортния директор на Тойота Кай Линдстрьом на пожар.

Третата отсечка от рали Полша пък бе отменена заради проблеми със зрители по дистанцията. Вчера също имаше такива и WRC пилотите призоваха публиката да спазва указанията на маршалите, както и да проявява здрав разум.