Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър изпревари Фетел в квалификацията

Уебър изпревари Фетел в квалификацията

28
0
Марк Уебър

Марк Уебър изпревари съотборника си в Ред Бул Себастиан Фетел и спечели първата позиция за утрешната Гран при на Абу Даби. Зад тях ще стартират пилотите на Мерцедес Нико Розберг и Люис Хамилтън. Следват Кими Райконен и Нико Хюлкенберг пред Ромейн Грожан и Фелипе Маса. Последни в топ 10 се подредиха Серхио Перес и Даниел Рикиардо.

С 10 градуса бе слязла температурата на асфалта спрямо последната тренировка. В началото на квалификацията термометрите отчитаха 36 градуса на асфалта и това означаваше малко по-различно поведение на гумите. В хода на самия час за провеждането й пък се очакваше още 10 градуса охлаждане.

Жул Бианки смени скоростната кутия след излитането си в тренировката и при всички случаи щеше да загуби 5 места на грида.

Пилотите на Мерцедес първи от лидерите бяха на пистата и правеха по два тура, за да охладят твърдите гуми, с които започнаха и дадоха първите най-добри времена. Фаворитите от Ред Бул изкачваха търпеливо до средата на първия сегмент и тогава се появиха направо с меките гуми. Така спестиха чифт твърди гуми за утрешното състезание. Хамилтън и Розберг все така оглавяваха класирането със своите медиум, нищо, че Люис се оплака, че визьорът не се справя добре с лъчите на залязващото слънце.

В единствените опити за Ред Бул Уебър бе по-бърз от Фетел и оглави класирането, но след като сложиха и своя първи чифт софт пилотите на Лотус ги изпревариха, а след това по-бързи бяха още Хамилтън и Маса. Алонсо записа четвърто време зад Райконен. И той, и Фелипе биха отпаднали с времената си с твърдите гуми. След тази фаза изненадващо не продължиха Естебан Гутиерес (Заубер) и Адриан Сутил (Форс Индия), останалите извън битката бяха Гийдо ван дер Гарде, Жул Бианки, Шарл Пик и Макс Чилтън. Напред този път бяха и двете коли на Уилямс. В Q2 с добри резултати продължиха и пилотите на Макларън, въпреки че Дженсън Бътън се оплака от недозавиване.

В Q2 всички започнаха с опит с използвания вече комплект софт от първата част. Розберг и Хамилтън бяха по-бързи от Фетел, а Алонсо бе извън топ 10.

Кими получи информация, че вероятно прагът на отпадане ще е 1:41.1 мин и пистата става по-бърза с 0,3 сек с падането на температурата до 34 градуса.

Без Фетел и Розберг всички сложиха втория от общо 3 комплекта нови софт за квалификацията и състезанието утре и започна битката за участие във финала. В нея Алонсо не можа да се класира, оставайки с няколко хилядни от секундата зад времето на десетия –Маса! Така за първи път този сезон испанецът не стигна до Q3, като за последно това се случи миналия сезон във Валенсия, където обаче спечели състезанието. След него се подредиха Пол ди Реста, Бътън, Жан-Ерик Верн, Малдонадо и Ботас.

При своя опит Уебър изпробва нова конфигурация – с 3 клика по-изправено предно крило. С него искаше да стабилизира предната част в борбата за първата позиция със съотборника си и пилотите на Мерцедес.

В последните 10, решителни минути само Маса остана в бокса без да кара с вече използвани гуми и директно искаше да излезе с последния си комплект софт, да ги загрее и направи възможно най-добър тур. Грожан пък се оплака от тежки вибрации в задната част и бе далеч от темпото, на съперниците си.

С първия си бърз тур Фетел направо отказа съперниците, като направи тур за 1:40.091 мин, втори бе Розберг, пред Хамилтън, Райконен и Уебър. Предстояха последните решителни опити с нови меки гуми при 33 градуса на асфалта. В тях Уебър подобри времето на Фетел, който не можа да е още по-бърз и остана втори! Хамилтън се завъртя и остана зад съотборника си четвърти.