Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър настроен песимистично към промените в правилата

Уебър настроен песимистично към промените в правилата

48
0

Въпреки усилията от страна на ФИА за увеличаване на изпреварванията, Марк Уебър смята, че промените в правилата за този сезон могат да се отразят негативно върху ‘шоуто’ във Формула 1.

За да се улеснят пилотите при преследване и изпреварване, ФИА въведе коренни промени в аеродинамиката на автомобилите, както и иновативната система КЕRS и регулируемите от кокпита предни крила.

Но когато в интервю за ‘motorline.cc’ бе попитан дали състезанията този сезон ще са по-добри и оспорвани, пилотът на Ред Бул отговори:
„Не е задължително. Мисля, че разликите във времената ще са дори по-големи. Миналата година в квалификациите разликите бяха около 2 десети от секундата, а тази май-вероятно ще са около 4 десети. Сами можете да пресметнете каква разлика се натрупва след три обиколки.

Всички казват, че шоуто трябва да се подобри, но миналата година имаше някои доста интересни състезания. Последните две години бяха направо грандиозни. Те са мечтатели, ако мислят, че могат да направят шоуто по-добро”,
каза Уебър.

32-годишният австралиец смята също, че прекалено многото изпреварвания всъщност могат да бъдат скучни, давайки за пример Индикар сериите.

„Не е много вълнуващо, ако има 10 000 изпреварвания всяко състезание. Трябва да има оспорваност. Не трябва това да става лесно, в противен случай ще стане като в Индикар сериите- не особено забавно.”

Уебър обясни, че въпреки че аеродинамичният профил на колите се промени генерално, може би главната причина за изпреварването – изключително късите дистанции, нужни на един автомобил от Ф1 за спиране – остават непроменени.

„Ние ще продължим да спираме наистина късно. На Херес ние не се движехме много по-бавно от миналата година. Лимитът си е лимит”,
завърши пилотът.