Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър опитва да убеди Макларън да вземе Пиастри на мястото на Рикиардо

Уебър опитва да убеди Макларън да вземе Пиастри на мястото на Рикиардо

2021
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Макларън

От тима на Макларън повториха неколкократно през последните седмици, че Даниел Рикиардо ще остане в отбора и през сезон 2023. Пилотът има договор, но представянето му доведе до недоволни реплики от страна на Зак Браун. Опцията за предсрочно прекъсване на контракта е на пилота. Напрежението обаче се трупа.

По време на уикенда в Австрия се заговори, че Марк Уебър се опитва да вреди протежето си Оскар Пиастри в Макларън, и то на мястото на сънародника им Рикиардо

21-годишният пилот е резерва в Алпин. Той спечели титлите във Формула 3 и Формула 2 през 2020 и 2021 г., но остана без титулярно място в F1. От известно време се твърди, че догодина ще отиде в Уилямс на мястото на Николас Латифи. Официално нищо не е оповестено до настоящия момент и вече се появяват нови слухове.

Според запознати в Уилямс отдавна са решили да сменят Латифи за 2023 г. Дори били избрали Пиастри да за съотборник на Алекс Албон. Договор обаче няма. Това, посочват анализатори, оставя младия австралиец на пазара и дава възможност на Макларън да го отмъкне под носа на Уилямс. Качествата на Пиастри са такива, че след края на миналия сезон имаше редица анализи защо талант като него е пренебрегван за сметка на по-ограничени пилотски възможности, подплатени обаче с добри спонсорски пари.

На всичкото отгоре за мястото на Рикиардо се спрягат още имената на Себастиан Фетел и Алекс Албон. Слуховете ту пращат четирикратния световен шампион в „пенсия“, ту в отбор, различен от Астън Мартин.

„В крайна сметка всичко опира до това дали Рикиардо вярва, че може нещо да се спаси за него в Макларън. И ако не може, дали си струва изобщо да остава в тима и през 2023 г., за да изживее още един сезон като настоящия“, пише в свой анализ the-race.com.

„Той знае, че статутът му пострада, а е изключително амбициозен и не би искал кариерата му в F1 да приключи толкова зле. Рикиардо държи ключовете за пазара на пилоти за сезон 2023. Ако остане (в Макларън), каквото право има, а и е напълно възможно да реши, че това е правилният ход, очакваната сделка Пиастри да отиде в Уилямс вероятно ще бъде сключена без допълнително забавяне.“

„Ако Рикиардо си тръгне, ръкавиците ще са свалени. Ще искат ли от Макларън да вземат Пиастри под наем? А дали пилот като Алекс Албон не би бил подходящ заради възможността за дългосрочен ангажимент?“