Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър с трети пореден полпозишън

Уебър с трети пореден полпозишън

34
0

Марк Уебър от екипа на Ред Бул успя да постигне трета поредна победа в квалификацията и утре ще стартира от първа позиция в състезанието за Гран при на Турция. Австралиецът постигна време от 1:26.295 мин., като изпревари с 0,138 сек Люис Хамилтън с Макларън, а съотборника на Уебър, Себастиян Фетел е трети.

Германецът бе най-бърз във втората част на квалификацията и определено изглеждаше уверен в превъзходството си, но в решителната си обиколка предното му ляво колело блокира при преминаването на 12 завой и това според него самия се е оказало решаващо. Малко след края на квалификацията, спортният съветник в екипа на Ред Бул, д-р Хелмут Марко обясни, че Фетел отново е станал жертва на техниката след като проблем с работата на стабилизатор причинил блокирането на гумата на младия пилот.

Световният шампион от миналата година Дженсън Бътън се добра до четвъртата позиция, а Михаел Шумахер се завъртя във финалните секунди на квалификацията. Въпреки това седемкратният световен шампион се класира на пета позиция, а шести остана съотборникът му в екипа на Мерцедес, Нико Розберг.

Условията на пистата в Истанбул бяха прекрасни, като температурата бе 27 градуса. Въпреки тези благоприятни условия звездата на Ферари, Фернандо Алонсо, не успя да накара по-мекия от двата типа гуми, предоставени от Бриджстоун, да работят. Той допусна сериозна грешка в решаващата си обиколка от втората част на квалификацията при влизането в 12-и завой и в крайна сметка не успя да прескочи чертата и пропусна участието във финалната сесия.

Испанецът остана 12-и, а неговото място в десетката бе заето от Камуи Кобаяши от екипа на Заубер, който за втори път след надпреварата в Испания успя да се класира в топ 10.

Десетката бе затворена от Роберт Кубица с Рено, Фелипе Маса, за когото скоро се очаква да преподпише договора си с Ферари, Виталий Петров и Камуи Кобаяши.

Адриян Сутил от екипа на Форс Индия се класира 11-и, изпреварвайки Алонсо, Педро де ла Роса (Заубер), Себастиен Буеми (Торо Росо), Рубенс Барикело (Уилямс), Хайме Алгерсуари (Торо Росо) и Нико Хюлкенберг (Уилямс).