Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър щастлив от полпозишъна си в Белгия

Уебър щастлив от полпозишъна си в Белгия

62
0

Ред Бул спечелиха за пореден път квалификация от сезон 2010 г. във Формула 1 – днес тя бе на белгийската писта Спа-Франкоршамп, а най-бърз бе Марк Уебър. Отборът на Дитрих Матешиц буквално смазва конкуренцията в битките за местата на грида, като досега има един-единствен пропуск: в Канада. Всички останали сесии досега са взети от австралийския пилот и съотборника му Себастиан Фетел. Днес Марк надделя, което е нещо като закъснял подарък за 34-ия му рожден ден, отпразнуван от състезателя и екипа му вчера.

– Спа определено е страхотно място, където да спечелиш първа позиция, самата писта е наистина специална. Много съм доволен от първата си бърза обиколка в Q3, но в настоящата ситуация никога не можеш да си сигурен дали [това ти усилие] ще е достатъчно. Едва на финала се обаждаш на инженера си и го питаш къде си се класирал, чудейки се на коя позиция ли си. Днес първият тур бе достатъчен, но излязох отново за всеки случай. А видяхте как се развиха събитията, при това с комплект от правилните гуми. Имаше малко дъжд и заради него мнозина не подобриха постиженията си. Доволен съм, че съм на полпозишън и не смятам, че надпреварата се печели от първата обиколка – коментира Уебър.

Фетел пък бе изместен от третата позиция в последния момент, след като само Люис Хамилтън (Макларън) успя да подобри времето си и отиде втори на грида. Така немският пилот остана четвърти на втора редица.

– Не започнахме добре с късното ми излизане от бокса в Q1. Имах предимството да избегна трафика, но пък когато си този, който кара в най-мокрите условия със сухи гуми, не е никак лесно. За щастие успях да направя тур с интермедии. Преминах втората част спокойно, а накрая се оказа, че първото излизане в Q3 бе най-важно. Освен това допуснах грешки в началото на първия сектор и загубих ритъм – призна още Фетел. – В последния ми бърз тур вървях по-бързо от предишния опит, но изтървах кривата в 14-и завой и всичко приключи. Най-важното днес бе, че колата бе много добра.