Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър спря серията на Фетел и стартира първи в Испания

Уебър спря серията на Фетел и стартира първи в Испания

42
0
Марк Уебър

Пилотът на Ред Бул Марк Уебър прекъсна серията на своя съотборник Себастиан Фетел от пет поредни полпозишъна и ще стартира първи в Гран при на Испания.

За пореден път през сезона тандемът не остави никакви шансове на своите съперници в квалификациите и 1:40 мин. преди края на решителната фаза вече се поздравяваше с окупирането на първата редица на стартовата решетка.

Световният шампион, който в началото на елиминациите имаше проблем с KERS, изпревари категорично пилота на Макларън Люис Хамилтън с 0.8 сек. при последната си бърза обиколка. Секунди по-късно Уебър подобри резултата му с 0.2 сек. Това се оказаха и последните опити на първите трима, след които австралиецът завърши с аванс от почти секунда пред Хамилтън и спечели първия си полпозишън през новия сезон.

Фернандо Алонсо най-после успя да мине над пето място в квалификациите, от което неизменно стартираше от началото на сезона. Той даде четвърто време и остана едва на 3 хилядни от Хамилтън. Въпреки това бурната радоста на местния любимец от спечелената позиция на втора решетка беше показателна за безсилието на Ферари да се бори за нещо повече в квалификациите. Испанецът ще потегли непосредствено пред втория пилот на Макларън Дженсън Бътън и Виталий Петров с Рено.

Седми в неделя ще потегли Нико Рoзберг с Мерцедес, следван от пилота на Ферари Фелипе Маса, останал на близо 0.9 сек. зад своя съотборник. Пастор Малдонадо донесе единствената радост за Уилямс с най-силното си представяне до момента и спечелената девета позиция.

Първата десетка се допълва от Михаел Шумахер с втория Мерцедес, който излезе на пистата с твърди гуми и дори не записа бърза обиколка. Така германецът ще започне състезанието на Каталуния с по-издръжливите смеси, което ще го забави в началото, но ще му позволи да направи по-късно първо спиране.

Шеста и седма редица на стартовата решетка ще бъде заета от пилотите на Заубер и Торо Росо, а най-голямата изненада във втората фаза на квалификацията беше 15-ото място на Хейки Ковалайнен. Финландският състезател на Лотус изпревари конкурентите си от Форс Индия, които предпочетоха да запазят повече меки гуми за състезанието и в елиминациите използваха само твърдите смеси.

Преди това Ковалайнен се възползва и от проблемите на Рубенс Барикело и Ник Хайдфелд. Ветеранът в екипа на Уилямс получи повреда в скоростната кутия, не успя да направи нова бърза обиколка и остана едва 19-и. В същото време пилотът на Рено дори не излезе на трасето, след като механиците не успяха да възстановят навреме болида му, който се запали в третата свободна тренировка. Малко по-късно стюардите уважиха молбата на Рено Хайдфелд да сатртира в състезанието, защото по време на свободните тренировки е давал приемливи времена за обиколка.

В първата фаза на квалификациите Ферари и Мерцедес за пореден път използваха меките гуми, което показа продължаващото им притеснение от липсата на скорост.