Начало Избрани Уилямс не съжалява, че е заложил на Колапинто

Уилямс не съжалява, че е заложил на Колапинто

242
0
Франко Колапинто, Уилямс
Франко Колапинто, снимка Уилямс

Джеймс Ваулс защити идеята за повишаване на Франко Колапинто. Шефът на Уилямс изобщо не съжалява, че е заложил на младия аржентинец в разгара на сезона и похвали представянето му.

Колапинто направи изненадващ дебют в F1 на Монца. 21-годишният пилот замени Логан Сарджънт. Американецът беше освободен предсрочно заради посредствени резултати и няколко тежки катастрофи, които струваха скъпо на Уилямс

Аржентинецът впечатли в двете си участия до този момент.  Той завърши на 12-о място в Монца, след като потегли от дъното на колоната. В Баку той изпревари съотборника си Алекс Албон в квалификацията. После той финишира осми в състезанието и взе първите си точки в F1. Така Колапинто вече има повече точки от Сарджънт. Американецът спечели само 1 точка по време на целия си престой в Уилямс.

Решението на Уилямс да заложи на Колапинто беше доста изненадващо. Отборът от Гроув пренебрегна състезатели като Мик Шумахер и Фелипе Другович, които имат повече опит. В същото време Колапинто участва в тестовете след края на сезон 2023 и кара в първата тренировка на Силвърстоун.

В началото на рейс уикенда в Сингапур Ваулс коментира темата за Колапинто. Британският специалист защити решението си да даде шанс на младия аржентинец.

„Това е интересна тема. Голяма част от това, което правихме с него зад кулисите, бе да го подготвим за тази възможност“, обясни Ваулс. „Силвърстоун беше един от първите пъти, когато той се качи в колата. Колапинто направи ясна крачка от мястото, където бяхме в Абу Даби предишната година. През зимата той направи няколко стъпки, а сега направи и във Формула 2“, добави шефът на Уилямс.

Ваулс е категоричен, че е избрал правилния момент, в който да предостави на Колапинто болида от F1.

„Ако бяхме направили това в началото на годината, не мисля, че щяхте да видите Франко такъв, какъвто е днес. Смятам, че той има доста сериозна подготовка. Прекарваше много време в симулатора и опит, за да стигне до ситуацията, в която се намира сена“, обясниВаулс.

„Що се отнася до това съжаление, искам да кажа, че вземането на решение да извадиш пилот е едно от най-трудните неща, които можеш да направиш на моята позиция. Трябваше да се уверя, че съм постъпил правилно.“

„Намираме се в момент, в който модернизирахме автомобила и постигнахме резултати с него, в който той може редовно да печели точки. От тази гледна точка съм доволен, че взехме тези решения“, каза още шефът на Уилямс.

Ваулс призна, че Колапинто е надминал очакванията в първите си две участия в F1. Той успя да се възстанови след инцидент в първата тренировка в Баку и стана първият аржентинец, спечелил точки в F1 от 42 години насам

„Знаехме, че е бърз и затова го сложихме в колата. Очаквахме да му отнеме повече време, за да набере скорост. В Монца карането му беше приблизително това, на което се надявах.“

„Но да отидеш на нова писта, на която никога преди не си бил и да претърпиш този инцидент в FP1. Да се върнеш веднага към темпото, е голямо предизвикателство. Той е много, много добър в това да поеме цялото напрежение, което е на раменете му и просто да се справи добре.“

„Колапинто свърши отлична работа. Той наистина скочи направо в два крака напред в мътни води и оттогава не спира да плува. Справя се блестящо. Да спечелиш точки във второто си Гран При и да си на броени секунди зад Алекс е наистина впечатляващо“, заключи Джеймс Ваулс.