Начало Избрани Уилямс не възнамерява да използва задвижващи системи на Хонда от 2026 г.

Уилямс не възнамерява да използва задвижващи системи на Хонда от 2026 г.

1074
0
Уилямс FW45
снимка, Уилямс

Уилямс не възнамерява да използва задвижващи системи на Хонда от 2026 г. Това обяви Джеймс Ваулс. Според неговите думи, японският производител не е сериозен претендент за партньорството с отбора от Гроув при влизането в сила на новите правила за силови агрегати.

Уилямс използва задвижващи системи на Мерцедес от началото на турбо-хибридната ера през 2014 г. Преди това отборът от Гроув си партнираше с Рено, Косуърт и Тойота. Въпреки дългогодишното сътрудничество с Мерцедес няма никаква гаранция, че британският тим ще продължи да използва двигатели на германците след края на 2025 г.

По-рано този месец Ваулс обяви, че Уилямс трябва да обяви бъдещия си доставчик на двигатели до края на тази година. Британският специалист обяви, че отборът от Гроув трябва да прегледа всички вариант преди да вземе това толкова важно решение.

През 2026 г. влиза в сила новото поколение задвижващи системи в F1. Шампионатът ще постави силен акцент върху използването на устойчиви горива и по-голяма електрическа мощност в стремежа си за подобряване на устойчивостта. В началото на февруари ФИА публикува списъка с производители, които ще доставят силови агрегати от сезон 2026.

В списъка на ФИА попадат Мерцедес HPP, Ферари, Алпин-Рено и Хонда, както и бъдещите производители Ауди и Ред Бул Форд. От Хонда обаче все още не са обявили какво ще бъде участието им в спорта след края на сътрудничеството с Ред Бул през 2025 г. Въпреки това японският производител обяви, че има няколко отбора, които се интересуват от доставка на техни задвижващи системи от 2026 г.

По-рано този месец Ваулс призна, че Уилямс трябва да се стегне и да вземе бъдещето в свои ръце. 43-годишният инженер заяви, че за момента не определя Хонда като потенциален партньор на Уилямс. Това се дължи на факта, че той няма представа каква ще бъде програмата на японците

„Ще ми бъде трудно да коментирам тази тема, защото не съм сигурен какви са съоръженията на Хонда“, сподели Ваулс. „Лично аз смятам мисля, че те са малко по-далеч от мястото, където трябва да бъдат. Това ме кара да мисля, че те не са сериозен претендент за доставка на двигатели за нашия отбор.“

Отхвърлянето на Хонда ограничава още повече опциите на Уилямс за 2026 г. На практика британският екип може да избира между Мерцедес, Рено, Ред Бул Форд и Ауди. Но от друга страна марката от Инголщат неколкократно заяви, че не планира да доставя силови агрегати на клиентски отбори още в първата си година в спорта.