Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс се извиниха на пилотите си заради заповедите от бокса

Уилямс се извиниха на пилотите си заради заповедите от бокса

64
0
Мартини,Уилямс

Отборът на Уилямс се извини на пилотите си заради заповедите от бокса, издадени по време на Гран при на Малайзия. От екипа настояха, че отношенията там са нормални и не са се повлияли негативно от станалото на Сепанг.

Фелипе Маса получи съобщение по радиото по време на втория кръг от световния шампионат на Формула 1, че съотборникът му Валтери Ботас е по-бърз от него. Това означаваше да му отстъпи позицията си. Бразилецът пренебрегна нареждането и запази мястото си, а след финала заяви, че е постъпил правилно. На Сахир повтори твърдението си, а малко след заместник-шефът на тима Клер Уилямс заяви, че отборът се е извинил на всички засегнати.

Не се справихме особено добре със ситуацията спрямо и двамата ни пилоти и разбира се, им се извинихме след това. Но трябва да кажа и съм доволна да го сторя, че всичко е наред. Станалото в Малайзия не бе оптимален вариант, но ние като отбор се учим от грешките си доста бързо. Дните след състезанието там ги изкарахме в анализиране на надпреварата в детайли, преглед на пропуските ни, както и търсене на решения за подобни ситуации в бъдеще. Сторихме го като екип. Всеки каза каквото имаше и сега продължаваме напред. Това е най-важното – да можеш да проведеш честна и открита дискусия, след което да разполагаш с нови процедури, позволяващи ти да не допускаш същите грешки занапред – обясни Клер Уилямс.

Маса каза от своя страна, че е благодарен за извинението. Той допълни отново, че според него отношенията в екипа не са пострадали:

Ако аз сбъркам, пръв ще кажа съжалявам. Този път отборът го направи.

Ботас заяви, че има доверие в тима и продължи:

Отборът разполага с всички данни и се фокусира върху това и двете коли да вземат максимални точки. В крайна сметка ние сме служители на екипа и работим за него, така че за мен е доста ясно какво трябва да се направи. Даваш най-доброто от себе си, но трябва да играеш по правилата.

Клер Уилямс пък добави, че по принцип би предпочела определения като „стратегически решения и инструкции”.

Изразът отборни заповеди носи твърде много негативни връзки, които нямат общо със случая – каза още тя. – Ние обаче сме състезателен отбор, който гони максимален брой точки в шампионатите. И двамата ни пилоти знаят и разбират това. Няма да навлизам в детайли, но целта ни е те да спечелят максимален актив, както и да се състезават на пистата.