Начало Избрани Уилямс ще помогне на Колапинто да бъде на стартовата решетка през 2025...

Уилямс ще помогне на Колапинто да бъде на стартовата решетка през 2025 г.

1178
0
Франко Колапинто
Франко Колапинто, снимка Уилямс

Уилямс се надява Франко Колапинто да намери място на стартовата решетка през 2025 г. Отборът от Гроув е готов да помогне на аржентинеца, като го прави в друг екип. Единствената реална възможност за Колапинто е да отиде в Заубер.

Колапинто започна годината като пилот от F2. 21-годишният пилот направи силно впечатление в първите 10 кръга и дори спечели спринта на Имола.

В края на август Колапинто получи изненадващо повишение от Уилямс. Британският тим избра аржентинеца да замести Логан Сарджънт. Американецът беше уволнен след старта на Зандвоорт, където претърпя поредна скъпоструваща катастрофа

Колапинто направи силно впечатления в дебютния си старт на Монца. Младият аржентинец финишира 12-ти на италианското трасе, макар и да имаше ограничен опит с FW42. Това представяне беше по-добро от това на неговия предшественик.

Миналия уикенд Колапинто записа второто си участие в F1 по улиците на Баку. Макар да не познаваше това трасе, Колапинто отново впечатли с изявите си. Пилотът на Уилямс катастрофира в първата свободна тренировка. Инцидентът обаче не беше толкова необичаен, като се има предвид хлъзгавото трасе и липсата на опит.

След това Колапинто влезе в Q3 и дори изпревари Александър Албон. В състезанието аржентинец финишира осми и добави 4 точки към своя актив. По този начин Колапинто вече има актив, по-голям от този на Сарджънт, както и пилотите на Заубер Валтери Ботас и Гуаню Жу.

Колапинто ще кара за Уилямс до края на сезона. След това той трябва да отстъпи мястото си на Карлос Сайнц. Испанецът подписа договор с тима от Гроув и ще си партнира с Албон през следващите години. Това поставя младият аржентинец в доста трудна и неприятна ситуация.

Има два отбора, които не са потвърдили пълния си състав за 2025-та- Виза РБ и Заубер. Тимът от Фаенца няма как да вземе Колапинто и ще избере някой измежду Даниел Рикиардо и Лиам Лоусън. Същевременно отборът от Хинвил продължава търсенето на съотборник на Никю Хюлкенберг. В списъка попадат Валтери Ботас, Габриел Бортолето, Мик Шумахер, Тео Пурчер и др. Към тях може да се присъедини и Колапинто

По-рано тази седмица Ваулс даде интервю за Моторспорт. В него той призна, че е готов да прати Колапинто под наем в Заубер, стига да постигне договорка с Матия Биното.

„В тези две състезания той показа на света, че заслужава място във Формула 1“, заяви Ваулс. „Винаги съм бил твърд привърженик на идеята, че трябва да оставиш добрите пилоти да се състезават. Ще видим дали ще успеем да намерим начин да работим с Ауди при тези обстоятелства. Това е нещо, което намеквах за следващата година.“

Ваулс призна, че няма как да осигури на Колапинто място в Уилямс, тъй като догодина тимът ще разчита на двама бързи и опитни състезатели като Албон и Сайнц.

„Нека да видим какво ще се получи, защото вече сме затвърдили пилотския си състав . Мисля, че това все още е правилният състав за Уилямс, тъй като се развиваме и ставаме все по-бързи в световния шампионат.“

„Но аз съм невероятно горд от това, което Франко постигна и искам той да бъде успешен. Правилният начин да го върна тук в Уилямс е да се уверя, че той продължава да гради кариерата си. Това е много просто“, обясни Ваулс. Британецът коментира и дали Колапинто ще остане част от семейството на Уилямс и след края на сезона.

„Няма да навлизам в договорните отношения, но той винаги ще бъде в семейството. Това обаче не означава, че той не може да се състезава някъде другаде“, завърши шефът на Уилямс.