Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс в шок след квалификацията в Австрия

Уилямс в шок след квалификацията в Австрия

47
0
Фелипе Маса

Тимът на Уилямс бе наистина изненадан от постижението си в днешната квалификация за Гран при на Австрия.

Отборът от Гроув не само стана първият тим с полпозишън освен Мерцедес, но и окупира първа редица на грида. Фелипе Маса спечели първата позиция с изключителна обиколка в самия край на сесията, а съотборникът му Валтери Ботас остана втори.

Аз съм леко шокирана. Мисля, че вероятно всички са в шок – коментира заместник-шефът на тима Клер Уилямс пред Скай Спортс минути след финала на квалификацията. – Този резултат обаче е факт благодарение на огромна, упорита работа, която продължава зад кулисите вече дълго време. Много съм щастлива за всички в отбора и тук, и в Гроув. Те го заслужават. Не съм сигурна дали наистина очаквахме нещо подобно днес, но се радвам безкрайно много за Фелипе. Той изстрада този резултат. Имаше толкова много лош късмет в последните надпревари, че се надявам да намерим наистина добра стратегия за утре. Трябва да се възползваме от тези позиции, защото е необходимо да вземем сериозни точки в състезанието.

Маса бе безкрайно щастлив – и от постижението си, и от факта, че сподели момента със семейството си. Той спечели полпозишън 95 старта след последната си първа позиция – в Бразилия през 2008 г.

Със сигурност трябва да се концентрираме върху състезанието утре, тъй като това ще е много трудна и важна надпревара за нас. Но моментът бе велик. Надявам се това да е началото на страхотно – каза бразилецът.

Ботас логично изпитваше разочарование, че изтърва първата позиция, но все пак отбеляза, че и второто място не е толкова лошо:

Това е най-добрата позиция в F1 кариерата ми. Сега остава да мръдна само още едно място напред! Искаше ми се да съм на полпозишън, но Фелипе свърши страхотна работа и направи по-добър тур в точния момент. Наистина съм доволен за нас като отбор. Резултатът е прекрасен. Направихме няколко големи, големи крачки спрямо миналата година и сега се получава това. Разбира се, днес е само събота, но цялата упорита работа започва да ни се отплаща. Сега трябва да се съсредоточим върху утрешната надпревара, тъй като тогава ситуацията ще е напълно различна. Няма да е лесно да задържим колите на Мерцедес зад нас, а дори някои от останалите като Ферари и Ред Бул например ще са силни. Беше един нелош ден, сега остава да запазим концентрация.

Маса и Ботас направиха изключителното си представяне пред очите на Сър Франк Уилямс, който демонстрира изключителен дух, след като пилотите му се класираха на първа редица.

Приказките не струват, но според мен утре ще докажем, че имаме много добър автомобил, който е в състояние да печели състезания. Мисля, че имаме добър шанс. Но аз винаги съм крайно предпазлив, защото страшно много неща могат да се объркат в надпреварата и дори преди нея – заяви той.