Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уитли и Биното ще ръководят заедно отбора на Ауди в F1

Уитли и Биното ще ръководят заедно отбора на Ауди в F1

1002
0
Джонатан Уитли
Джонатан Уитли; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Джонатан Уитли и Матия Биното ще ръководят заедно отбора на Ауди в F1. Двамата трябва да сформират „двойна“ управленска структура на бъдещия заводски екип на марката, който ще наследи този на Заубер от началото на 2026 г.

Ауди продължава подготовката си за влизане в F1 след година и половина. Германският производител привлече редица специалисти с голям опит в F1. Вчера стана ясно, че от Ауди са отмъкнали спортния директор на Ред Бул Джонатан Уитли. Британецът става поредният дългогодишен служител, който напуска отбора от Милтън Кийнс през последните месеци

Предстоящото напускане на Уитли беше обявено от Ред Бул по време на вчерашния ден. Първоначално от Ауди не съобщиха нищо. Няколко часа по-късно стана ясно, че Уитли ще започне работа за Заубер/Ауди през юли 2025 г.

57-годишният специалист си тръгва от Ред Бул в края на 2024 г. След това той ще навлезе в така наречения „отпуск по градинарство“, който ще продължи поне шест месеца. Едва тогава той ще може да се присъедини към новия си отбор.

Наемането на Уитли идва само няколко дни след поредното сътресение в Ауди. Германският производител разкри, че се е разделил с главен изпълнителен директор Андреас Зайдл и председателя на борда Оливър Хофман. Не е тайна, че двамата са водели борба за надмощие в бъдещия отбор, което идва не е довело до край на програмата на марката. В същото време стана ясно, че бившият ръководител на Ферари Матия Биното се присъединява към проекта на марката.

Ауди разкри как ще работи комбинацията между Биното и Уитли. В изявлението на германците се казва, че „има ясно разпределение на задълженията и отговорностите са индивидуално определени. Двамата специалист „съвместно ще носи отговорност за успеха на състезателния отбор“ и „ще докладват директно на [главния изпълнителен директор на Ауди] Гернот Дьолнер в ролята му на председател на борда на директорите на Заубер Моторспорт.

Според новата структура, Биното ще заема длъжностите главен оперативен директор и главен технически директор. Швейцарско-италианският инженер ще отговаря за фабриката за шасита в Хинвил и отдела за задвижващи системи в Нойбург. Същевременно Уитли ще ръководи работата на Ауди F1 Тийм на пистата и ще говори пред медиите

„Решението за двоен мениджърски екип е част от преструктурирането на структурата за контрол на бъдещия заводски отбор е в контекста на пълното придобиване на всички акции на Заубер Груп от Ауди“, се казва в изявлението на марката.“

„Радвам се, че успяхме да привлечем Джонатан Уитли за директор на бъдещия ни отбор от F1“, заяви Гернот Дьолнер. „Джонатан е играл важна роля в много победи на друг отбор от F1. Той е прекарал много години в спорта има богат опит. Затова е много ценно попълнение за нашия отбор.“

„С назначаването на Джонатан и Матия направихме решителна крачка към влизането ни във Формула 1. Убеден съм, че с тях двамата успяхме да съчетаем изключително високо ниво на компетентност за Ауди. Техният опит и способности ще ни помогнат бързо да стъпим в трудния конкурентен свят на F1“, добави главният изпълнителен директор на Ауди.

Самият Уитли също коментира напускането на Ред Бул и предстоящото ново предизвикателство в кариерата му.

„Изключително съм горд, че бях част от пътуването на Ред Бу Рейсинг през последните осемнадесет години. Ще си тръгна с много приятни спомени“, каза Уитли. „Възможността да играя активна роля в навлизането на Ауди в F1 като ръководител на заводски отбор е изключително вълнуваща перспектива. Очаквам с нетърпение това предизвикателство.“

„Също така се радвам, че ще работя заедно с Матия, когото познавам от много години. Той е правилният човек, с когото да си сътруднича в този вълнуващ проект“, добави напускащият спортен директор на Ред Бул.

„Познавам Джонатан от много години и го оценявам високо като опитен и отдаден на моторните спортове експерт. [Тъй като] 2026 г. вече не е толкова далеч, очаквам с нетърпение да създам новия състезателен отбор на Ауди заедно с Джонатан и да го водя към успеха“, заяви Матия Биното.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Audi Sport (@audisport)