Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уитмарш: Правилата около двигателите не са изчистени

Уитмарш: Правилата около двигателите не са изчистени

40
0

Изпълнителният директор на Макларън, Мартин Уитмарш, каза, че отборите все още търсят уточнение на новите правила за двигателите за 2009 година.

През декември 2008 година ФИА съобщи, че отборите ще имат право на осем двигателя на сезон, въпреки че същевременно и предишното споразумение за три състезания на двигател също не бе отпадало. В края на краищата обаче в новия спортен правилник е указано, че правилото за три състезания на двигател отпада.

Член 28.4.а твърди: „Всеки пилот има право да ползва не повече от осем двигателя по време на сезон. Ако един пилот ползва повече от осем двигателя, то той ще бъде изместван назад с десет места във всяко състезание, по време на което ползва въпросния агрегат.”

Уитмарш подчертава, че от тима му осъзнават, че правилото за три състезания е отпаднало, но за сметка на това агрегатите не трябва да бъдат ползвани последователно. Той обаче не е съвсем наясно как ще бъдат прилагани наказанията, щом един отбор е използвал лимита си от осем агрегата.

Нещо повече – правилата не посочват какво ще стане, ако отборите ползват третите си пилоти.

„Все още има известно объркване, тъй като се работи върху правилата, но някои елементи трябва да бъдат уточнени” – каза Уитмарш. „Един от елементите, който не е потвърден на 100 %, е дали ако ползваш деветия двигател, получаваш веднъж наказание или всеки път, когато го ползваш. Логично е да получаваш наказанието веднъж, но на този етап правилата не го потвърждават. Има серия неща, които трябва да бъдат разкрити.”

Уитмарш обаче е уверен, че поне според новите правила отборите могат спокойно да измислят вариации върху последователността на употребата на двигателите.