Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уорд оттегли кандидатурата си за президент на ФИА

Уорд оттегли кандидатурата си за президент на ФИА

49
0
Дейвид Уорд

Дейвид Уорд официално оттегли кандидатурата си за поста президент на ФИА два дни преди да изтече срока за подаване на документи на желаещите да участват в изборите. При това положение Жан Тод няма да има никаква конкуренция, тъй като не се очаква до утре да се появи нов кандидат.

В свое писмо, изпратено днес до ФИА, Уорд отбелязва, че не е успял да привлече необходимия брой регионални вицепрезиденти за легитимност на кандидатурата си.

Ето защо бих искал да поздравя Жан Тод, който ще си осигури втори мандат без конкуренция, но не и без опозиция – продължава Уорд. – В продължение на много години ФИА се бори с управленческите реформи. Организацията твърде често прави крачка напред и две назад. Моята кандидатура не бе мотивирана от изгарящо желание да служа като президент на ФИА. Очевидното ми предпочитание е президент на клуб да бъде избран на поста, както и да бъде подкрепян от нов изпълнителен директор. Ето защо се описвах като неохотен кандидат. Опитах се да окуража дебати относно пропуските и недостатъците в системата на управление на ФИА. Доволен съм, че успях в това си начинание.

Уорд предприе доста действия през последните около два месеца срещу Тод, поставяйки под въпроса откритостта на управление на организацията, финансовите й отчети и тяхната непрозрачност и т.н.

Според запознати обаче истинската причина за оттеглянето на британеца е решението на Мохамед бин Сулайем да застане до Тод за предстоящите избори. Бившият рали пилот е водещата фигура в автомобилния свят в Близкия изток и има голямо влияние във ФИА, където е вицепрезидент и член на световния съвет за моторспорт. Твърди се, че ако някой изобщо е имал шанс да постигне нещо срещу Тод, то това е Бин Сулайем. Неговото решение да подкрепи настоящия президент обаче е сложило край на всякаква опозиция.