Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уорд предлага всички писма в подкрепа на Жан Тод, подписани преди 6...

Уорд предлага всички писма в подкрепа на Жан Тод, подписани преди 6 септември, да бъдат отменени

29
0
ФИА

Всички писма, подписани преди началото на кандидатпрезидентската кампания (на 6 септември) в подкрепа кандидатурата за втори мандат на настоящия президент на ФИА Жан Тод трябва да се отменят, смята опонентът на французина в изборите Дейвид Уорд.

Уорд вече подаде жалба срещу Жан Тод към комитета по етика на ФИА относно въпросните писма, защото според него писмените одобрения, получени от отделните регионални клубове на ФИА по време на срещи между тях и президента на федерацията, са взети по неправомерен начин, месеци преди началото на президентската кампания. Това според него нарушава избирателния процес, неговата прозрачност и може да доведе до загуба на доверие към легитимността на действията на федерацията.

Да използвам спортна метафора, споразуменията за подкрепа са като незаконна практика или летящ старт, който дава нечестно предимство на Жан Тод в състезанието за избора на президент на ФИА. Мисля, че най-малко би било най-добре за федерацията, ако всички писма, подписани преди 6 септември, се анулират. След това членовете на ФИА ще могат да участват в избирателния процес прозрачно, без предварително задължение и да направят избора си на базата на честно сравнение между кандидатите и техните съответни манифести – пише Уорд в писмо до президента на автомобилния клуб на Уругвай и председателя на четвърти регион на ФИА (покриващ Южна Америка и състоящ се от 18 клуба) Хорхе Томаси.

Писмото до Томаси е в отговор на друго писмо, изпратено от Томаси миналия понеделник, целящо да изясни причините, поради които Жан Тод е присъствал на срещата на регионалните клубове в Монтевидео (Уругвай) през март тази година. В отговор на запитване от страна на Уорд от 6 септември дали автомобилният клуб на Уругвай ще подкрепи него в президентските избори, Томаси пише, че този клуб вече е заявил подкрепата си към Тод и няма да промени решението си. Той също така пише, че президентите на клубовете по никакъв начин не са били принуждавани да подписват писмо в подкрепа на Жан Тод

В хода на срещата ние обсъждахме сред всички участници бъдещето на ФИА и достигнахме до единодушно заключение за важността на продължаването на мандата на г-н Тод. Заради това всички се съгласихме да му дадем писмо, изразяващо нашата подкрепа, в случай, че той се кандидатира за втори мандат. Нямаше нито външен натиск към регионалните клубове, нито вътрешен за решението, взето от водещи фигури както в спортните, така и в автомобилните клубове.

Уорд обаче не отстъпва от твърдението си, че избирателният процес и етичният кодекс са нарушени:

Употребата на споразумения за подкрепа или писма доста преди периода на избирателния процес според мен е сериозно нарушение на правилата на ФИА, което заплашва да застраши справедливостта и прозрачността на изборите за президент на ФИА през 2013 г. Отговорностите на президента според член 20 на правилника на ФИА са „да действа при всички обстоятелства от името на ФИА и в границите на своите задължения”. Осигуряването на подкрепа за преизбирането му, докато пътува на разноски на ФИА до регионални събития, организирани от персонала на ФИА, според мен не отговаря на това. Също така мисля, че тези действия нарушават член 2.4 от етичния кодекс на ФИА за избягване на конфликт на интереси. Силно вярвам, че честността на избирателния процес на ФИА е от първостепенно значение. ФИА трябва да получи доверие, че провежда всички свои състезания справедливо, прозрачно и според правилата. Ако не, цялото доверие към федерацията рискува да бъде загубено.