Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен смята, че един 15-16-годишен тийнейджър не е готов за F1

Верстапен смята, че един 15-16-годишен тийнейджър не е готов за F1

46
0

Макс Верстапен разбира доводите на ФИА за промяна на изискванията за кандидатстване за суперлиценз и смята, че един 15-16-годишен тийнейджър не е готов за Формула 1.

Холандецът предизвика сериозна дискусия, след като подписа договор с Торо Росо. В момента на сключване на контракта той бе на 16 години. В средата на март пък ще стане най-младият пилот, дебютирал в F1 – на 17 години, 5 месеца и половина.

Междувременно международната автомобилна федерация въведе нови изисквания за суперлицензи – минимална възраст 18 години, валидна шофьорска книжка, определен брой точки, събрани от участия в малките формули и различни други шампионати.

Самият Верстапен многократно повтаряше досега, че не се притеснява от шума около възрастта си и смята, че е подготвен за Формула 1.

– Някой на 15 или 16 не е готов за F1. Би трябвало да кара картинг. Така че разбирам ФИА и действията й. Но се радвам, че имам договор. На талантливите пилоти не бива да се отнема шанса за F1. Ако тези правила важаха преди години, някои големи имена като Кими Райконен например нямаше да дебютират – обясни Макс пред холандския Де Телеграаф.

Според Верстапен „някои пилоти са по-готови от други”. Той допълни, че още като дете единствената му цел е била Формула 1 и е работил в тази посока заедно с баща си Йос.

– Човек разбира дали е готов за F1 едва след като наистина кара Гран при болид – убеден е младежът. – В това отношение аз поех риск, защото подписах преди да съм изминал и метър с такъв автомобил. Но Торо Росо обещаха да ми помогнат да натрупам известен опит в петъчните тренировки и аз останах без отрицателни аргументи.