Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Бахрейн се надяват Гран при на страната им все пак да...

В Бахрейн се надяват Гран при на страната им все пак да се състои

40
0
Гран при на Бахрейн

Организаторите на Гран при на Бахрейн все още се надяват да успеят да пренасрочат надпреварата от Формула 1 по-нататък през годината. Състезанието, което трябваше да се състои на 13 март, бе отменено заради утежнената политическа обстановка в кралството. Впоследствие Световният моторспорт съвет на ФИА даде срок до 1 май да бъде обявено дали в Бахрейн възнамеряват въобще да опитват да проведат надпреварата. Междувременно в страната има тримесечно извънредно положение, докато престолонаследникът принц Салман бин Хамад ал Халифа се бори да овладее ситуацията с протестиращите срещу управляващата династия.

Въпреки желанието да изпълнят ангажимента си обаче, бахрейнци все още не са взели решение за евентуална нова дата на състезанието. Главният изпълнителен директор на пистата до Манама Салман бин Иса ал Халифа обясни пред местна новинарска агенция, че се работи по въпроса. Според него положението в Бахрейн се е нормализирало и всичко се връща към нормален живот.

Протестите в малкото близкоизточно кралство започнаха в средата на февруари. Близо 30 души загинаха по време на демонстрации и различни други събития, ескалирали постепенно в рамките на няколко седмици. Броени дни преди предварителната дата за Гран при на страната нямаше официално решение дали състезанието ще се проведе. Управляващият търговските права на спорта Бърни Екълстоун заяви, че оставя нещата в ръцете на принца, тъй като не бил запознат отблизо със ситуацията. В крайна сметка – особено след репликите от страна на протестиращи, че състезанието би било обида и към борещите се за повече права в Бахрейн, и към загиналите дотогава хора – стартът бе отменен.

Не е ясно обаче доколко политическото напрежение в страната наистина се е уталожило. Никой от задържаните при потушаване на бунтовете досега не е официално обвинен в каквото и да било, нито пък съден.