Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел наказан с 3 места назад на грида

Фетел наказан с 3 места назад на грида

131
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел бе наказан с преместване 3 места назад на стартовата решетка за Гран при на САЩ заради това, че не е намалил достатъчно при показването на червен флаг по време на първата свободна тренировка на COTA. Сутрешната сесия на трасето в Остин бе спряна, за да могат маршалите да почистят изкарания от Шарл Льоклер (Заубер) чакъл на трасето.

Стюардите повикаха Фетел след първата тренировка, за да чуят обяснението му за случилото се на пистата. Решението им обаче бе оповестено чак след края на втората сесия. Немският пилот на Ферари бе санкциониран и с две наказателни точки.

„Както постановява правилникът, член 31.6 бе добавен тази година, за да се подсигури значително намаляване на скоростта при червен флаг. Нарушение на правилото се смята за изключително сериозно провинение. Стюардите наложиха тази санкция в съответствие с наказания по-рано през сезона”, се казва в решението.

Досега през сезона двама пилоти получиха такова наказание за същото провинение – Даниел Рикиардо (Ред Бул) в Австралия и Естебан Окон (Форс Индия) в Япония.

Фетел смяташе, че е намалил достатъчно скоростта и според него наказанието не е правилно.

„Те посочиха, че ми е отнело 27,7 секунди. Видях червения флаг, намалих, огледах се, за да видя има ли кола някъде около стената, има ли някой в девети-десети завой и след това намалих още повече, за да спазя правилата. Според тях ми е отнело твърде дълго време. Нямам какво още да кажа. Мисля, че може да е имало проблем с измервателната система, но не знам дали е така. Според мен подобно нещо се случва за първи път на мокра писта, а в такива условия целта е значително по-ниска. Така че аз трябваше буквално да намаля до 30 или 40-50 км/ч. Не смятам, че санкцията е правилна – ако зад теб има кола, съществува опасност да те блъсне”, коментира той.