Начало Рали Втори във Финландия е силен резултат, зарадва се Елфин Еванс

Втори във Финландия е силен резултат, зарадва се Елфин Еванс

59
0

Елфин Еванс и Даниел Барит се класираха втори в рали Финландия, взимайки 12-ти подиум за Форд Фиеста WRC през сезон 2017 г. Фиеста-та спечели шест отсечки в прочутата надпревара, а Еванс и Барит постигнаха най-силното класиране за М-Спорт.

Екипажът пропусна теста преди ралито около Юваскила и имаше проблеми с баланса на автомобила си по време на първия ден от състезанието. След 13 отсечки Еванс бе едва седми в класирането. След доста направени в настройките промени обаче, увереността му зад волана укрепна и Елфин започна да наваксва позиции. Уелсецът започна последния ден на четвърто място и водеше сериозна битка за подиума – на 1,3 сек от трето и на 5,6 сек от второто. Преди последната отсечка заемаше трета позиция. С второ време във финалното скоростно изпитание той зае второто място и изравни най-доброто си WRC класиране.

„Много сме развълнувани от факта, че сме втори в рали Финландия”, призна Еванс. „Не се отказахме, продължихме да натискаме и успяхме да си пробием път. Наистина много положителен финал на уикенда.”

„Петъкът бе труден за нас. Имахме сериозни грижи с баланса на колата си. Направихме някои промени, които помогнаха доста. В неделя сутринта се оказахме в наистина трудна ситуация. От една страна ни се искаше да натискаме за възможно най-добър резултат, а от друга бе наистина важно да вземем точки за тима. Атаката ни не бе възможно най-агресивна, но в крайна сметка нещата се получиха. Не взехме победа, но все пак направихме силен уикенд и можем да сме доволни от свършената работа.”

Шефът на тима Малкълм Уилсън също бе щастлив от постижението на Еванс.

„След като се почувства уверен зад волана, Елфин бе просто фантастичен”, отбеляза той. „Не допусна никаква грешка и трябва да е невероятно горд от резултата си. Отборът ни продължи да се труди упорито въпреки петъчните разочарования. Теему Сунинен също направи сензационно каране. Жалко, че изпусна подиума, но потенциалът му е очевиден и скоростта му не остана незабелязана.”