Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Воден от Лорънс Строл консорциум купува Форс Индия

Воден от Лорънс Строл консорциум купува Форс Индия

219
0
Лорънс Строл
Лорънс Строл, снимка: АТР

Воден от Лорънс Строл консорциум ще купи отбора на Форс Индия от Формула 1. Отборът влезе в процедура по фалит преди Гран при на Унгария, след като свързана със Серхио Перес компания подаде иск за дължими суми. Действията бяха подкрепени от Мерцедес, на които тимът от Силвърстоун дължи пари за задвижващи системи, както и от спонсорите BWT.

Според съобщението на синдиците и мениджмънта всички 405 работни места във Форс Индия ще бъдат запазени. Кредиторите пък щели да получат изцяло дължимите им суми. Оперативният директор Отмар Шафнауер заяви, че сделката подсигурява бъдещето на екипа.

„Това ще ни позволи да се състезаваме с пълния си капацитет. Радвам се, че получаваме подкрепата на консорциум от инвеститори, които вярват в нас като отбор и виждат значителния бизнес потенциал на Форс Индия във Формула 1 понастоящем и в бъдеще”, допълни Шафнауер.

Консорциумът включва Строл (чийто син Ланс е пилот на Уилямс в F1), бизнес партньора на канадския милиардер Сайлъс Чу, канадския предприемач Андре Десмаре, Джонатан Дюдман от Монако Спортс енд Мениджмънт, Джон Айдъл (главен изпълнителен директор на модната марка „Майкъл Корс“), телекомуникационния инвеститор Джон Маккоу младши, финансовия експер Майкъл дьо Пичото.

Лорънс Строл имаше предишна оферта за Форс Индия, която обаче оттеглил вечерта преди отборът официално да влезе в процедура по фалит. Предполага се, че го е сторил по съвет на адвокатите си, защото ако бе купил тима или част от него тогава, щеше да взаимодейства директно с Виджай Маля. Индийският предприемач обаче има огромни проблеми с властите в родината си, откъдето все още настояват за екстрадирането му, за да бъде съден за финансови измами. Дълговете му към няколко индийски банки възлизат на над 1 милиард долара. Голяма част от имуществото му бе конфискувано и разпродадено.

Маля реагира особено остро на действията от страна на Перес, Мерцедес и BWT. Той ги обвини в предателство, заявявайки още, че всичко това е част от политически лов на вещици.