Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вандоорн титуляр в Макларън през 2017 г., Бътън с договор за две...

Вандоорн титуляр в Макларън през 2017 г., Бътън с договор за две години!

43
0

Щофел Вандоорн ще е титуляр в екипа на Макларън през следващия сезон, но Дженсън Бътън не напуска екипа и може да се върне на титулярна позиция през 2018 г. Това обявиха днес на пистата Монца Рон Денис и шампионът от 2009 г., който кара 17-ия си сезон във Формула 1, последните 7 от които в Уокинг.

След дълги разговори на Спа и след това по телефона през цялата лятна пауза Дженсън и Денис стигнали до контракта, който е нещо иновативно във Формула 1 по думите на Рон Денис.

В претъпкания моторхоум на Макларън двамата обявиха, че Бътън ще остане на разположение на екипа и ще работи в симулатора и със спонсорите, както и в подготовката на самите състезания – избор на настройки и т.н. – и ще е готов да замени всеки от двамата пилоти, ако това се наложи.

Според Денис реално съществува и опция Дженсън да се върне титуляр в тима през 2018 г., когато изтече договорът на Фернандо Алонсо, който стоеше днес в моторхоума на екипа в малко странно настроение, видимо малко разочарован, че си тръгва най-добрият му съотборник, както по-рано описа Бътън.

Дженсън каза, че не мисли как за последен път ще се състезава на Сузука, на Сепанг и т.н., а според Рон Денис сега пилотът ще е още по-освободен и по-силен в последните си състезания. Вандоорн обаче носел нов ентусиазъм, нова сила на тима и от нея всички трябва да се възползват.

Бътън вероятно ще е свободен да се състезава в някои други серии, но при всички случаи има договор с Макларън. Дори работата му няма да е просто да изпитва колата както Ален Прост в началото на 90-те години.

Той отбеляза още, че се чувства отлично със своя фитнес и начин на живот и още не би искал да го замени, така че при всички случаи ще остане в състезанията.

На въпрос към Алонсо дали не се притеснява, че до себе си отново ще има протеже на Макларън, испанецът отговори: „Щофел не е британец!“

„Пилотският състав на Макларън за следващия сезон ще се състои от Фернандо и Щофел”, заяви Рон Денис. „Това е перфектен микс от доказана брилянтност и огромен потенциал. Но преди да кажа каквото и да е за тях, трябва да говоря за Дженсън. Като пилот на тима през последните седем сезона той бе изключителен – и на пистата, и извън нея. През настоящата състезателна година продължава да е такъв. Утре ще стартира в своята 298-ма Гран при и е най-опитният пилот на грида.

Той ще продължи да е член на екипа ни през следващите две години и ще продължи да участва в развитието на автомобилите ни. Освен това ще е наблизо, за да се състезава, ако обстоятелствата го налагат.

2017-та ще е третата година на Фернандо с отбора. Едва ли е необходимо да обяснявам какви са качествата му. Затова нека просто още веднъж заявя вярата си, че той е един от най-добрите и бързи пилоти, които съм виждал и се гордеем, че е част от отбора. Той бе усърден и търпелив през последните два сезона и споделя с отбора увереността, че през 2017 г. партньорството на Макларън и Хонда ще започне да носи силни резултати.

Щофел е част от програмата на Макларън за млади пилоти от февруари 2013 г. Стана тест и развоен състезател на тима 11 месеца по-късно. През последните две години и половина имаше много ценен принос в тази си роля, като същевременно се учеше от двама световни шампиони. Вече е готов да се състезава във Формула 1, както доказа и дебютът му тази година в Бахрейн.“