Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Макларън смятат, че могат да се борят за точки в състезанието

В Макларън смятат, че могат да се борят за точки в състезанието

77
0

Тимът на Макларън имаше натоварена програма за свободните тренировки преди Гран при на Абу Даби. Тя бе допълнително усложнена от наложила се смяна на задвижващата система в колата на Дженсън Бътън. Екипът бе планирал подмяната на агрегата, но проблем в първата сесия принуди тима да я извърши по-рано от предвиденото.

В първата тренировка отборът събира данни, които ще използва в работата си за следващия сезон. Условията в следващите 90 минути за подготовка бяха най-близки до тези, в които ще се проведат квалификацията и състезанието на Яс Марина, така че те бяха посветени изцяло на предстоящата надпревара. Фернандо Алонсо и Бътън завършиха съответно 11-ти и 12-ти в класирането, което окуражи отбора – в Макларън смятат, че могат да се борят за точки в неделя.

„Отборът трябва да се възползва от всяка възможност да тества компоненти за догодина”, коментира испанският пилот след 54 обиколки. „Необходимо е да научим и разберем колкото се може повече за конфигурациите или концепциите, използвани в болида за следващия сезон. Днес бе ден, в който имахме шанса наистина да подобрим знанията си – особено в първата тренировка Тогава имаше смисъл да експериментираме, тъй като условията се различават от тези в квалификацията и състезанието.”

„Във втората сесия имахме възможността да сравним поведението на гумите в по-представителни условия – на смрачаване, при по-ниски температури на пистата. Беше положително начало на уикенда. Надяваме се да вървим така и в надпреварата.”

Дженсън излезе на пистата с каска със специален дизайн – същия като от шампионската му 2009 г. с надпис „The journey is the reward” (от англ. – пътешествието е наградата).

„Беше страхотно да нося дизайна си от 2009-та – цветовете са фантастични, но спомените са дори още по-добри”, сподели англичанинът. „Не беше особено добър ден за нас. Наложи се да спра сравнително рано в първата тренировка, решихме да сменим задвижващата система преди втората, от която изпуснах половин час. Все пак смятам, че научихме нещо полезно. Мисля, че състезателното ни темпо е по-силно. Просто трябва да се справим по-добре в квалификацията. Каквото и да стане, желанието ми е да изкарам колкото се може по-добър уикенд, и то не само заради това, че ще е последното ми състезание.”