Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Макларън няма никакво отпускане, категоричен е Бътън

В Макларън няма никакво отпускане, категоричен е Бътън

36
0

Дженсън Бътън финишира втори в Гран при на Турция след сериозна битка със съотборника си в Макларън Люис Хамилтън. Световният шампион за 2009 г. споделя впечатленията и емоциите си от уикенда в Истанбул.

– Гран при на Турция бе може би най-противоречивата надпревара от началото на сезона – какви са твоите чувства, след като минаха вече няколко дни?

– Беше страхотно състезание, така е. Наистина бе удовлетворяващо да предизвикаме Ред Бул, да сме в състояние да окажем натиск, което и направихме. Последните няколко обиколки също бяха страхотни – истинска надпревара, но честна. Беше невероятно, че имах шанс да се надбягвам с Люис [Хамилтън]. Всъщност за първи път в кариерите ни имахме възможност за [пряко] съревнование, а на пистата той е почтен. Условията бяха трудни, тъй като бяхме наясно, че сме на ръба с горивото. Отборът обаче ни позволи да се състезаваме и ние точно това направихме. Хубава битка и искам да го поздравя за победата – страхотно каране направи.

– Вероятно си останал доволен и от представянето на автомобила.

– Така е, но знаем, че ни трябва още подобрение, за да бием Ред Бул като чиста скорост. Това е важно, но не е цел, върху която ще се съсредоточим изцяло – наясно сме колко са бързи, но за нас е по-важно да се фокусираме върху нашата работа, за да сме сигурни, че представянето е възможно най-доброто. Това означава напредък във всяка област, без да се дава приоритет на издръжливост, стратегия, спирания в бокса и т.н. Има постоянно развитие и то няма да спре.

– Отборът като че ли се засилва напоследък…

– Истина е. Преди съм бил в тимове, започващи силно сезона или подобряващи нещо към края му, но съм възхитен от темповете на развитие в Макларън. Невероятно вълнуващо е да съм част от този процес, защото придава на ролята ми на автомобилен състезател различен оттенък – вече не става дума само за това да се кача в колата и да карам на всеки 14 дни, но и да съм истинска част от екипа, да помагам в тестването, изпипването, одобрението на нови компоненти, пристигащи на трасето всяка седмица. Чувството да допринасяш за това е невероятно и много удовлетворяващо. Не мога да повярвам колко много иска този отбор. След присъединяването ми през януари се изумих колко натискат до представянето на колата, после по време на тестовете. Сега сме в невероятно трудна поредица от надпревари, а все още се работи по огромно развитие. Частите, освен това, са достатъчно и за мен, и за Люис. Страхотно е. Кара те да осъзнаеш защо отборът е толкова силен – няма никакво отпускане. Не познавам друг подобен екип. И, както вече казах, е невероятно да си част от него.

– Има ли някакъв аспект, нуждаещ се от допълнително развитие?

– Квалификационното темпо е нещо, от което все още не сме напълно доволни, но пък е хубаво, че изглежда намаляваме разликата с Ред Бул. Ако се сравни скоростта ни в Барселона и се сравни с тази в Истанбул, то определено сме по-близо. Все още не сме на тяхното ниво, но разполагаме с добър пакет за Канада и работим по още по-сериозни подобрения за лятото.