Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Пирели съгласни на задължителни 2 спирания за смяна на гуми

В Пирели съгласни на задължителни 2 спирания за смяна на гуми

67
0
питстоп,Себастиан Фетел,Ферари

Спортният директор на Пирели Марио Изола заяви, че в компанията са съгласи да бъде въведено ново правило във Формула 1, според което пилотите трябва задължително да направят по 2 спирания в бокса за смяна на гуми в бъдеще.

За изминалия сезон най-често използваната тактика беше с 1 стоп, въпреки по-меките гуми спрямо 2017 г., като пилотите в по-голямата част от надпреварите не натискаха максимално, за да могат да изкарат пълната дистанция само с един бокс.

Очакванията за 2019 г. също са за само едно спиране за смяна, като пилотите вече заявиха след първите тестове в Абу Даби, че новите продукти на Пирели не се различават много от тези за отминалия сезон.

„Не съм сигурен дали това ще е правилното решение (2 задължителни стопа), защото има голям риск всички да спират в една и съща обиколка или да са с много близки стратегии, каза Изола. – Все пак с такова правило ще имаме по-къси серии от обиколки, в които пилотите ще могат да натискат повече.

Те ще могат да използват повече и най-мекия наличен тип гуми за уикенда. Но това ще означава, че няма да има разлики в тактиката. Като цяло ситуацията може да стане по-добра. Не знаем със сигурност.“

В тази връзка Изола каза, че от Пирели са отправили запитване към отборите да направят симулации, за да се види как те биха реагирали на подобна промяна в правилата и до какво би довела тя.