Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Ред Бул не цари хаос по отношение на пилотите и програмата...

В Ред Бул не цари хаос по отношение на пилотите и програмата за таланти, заяви Хорнер

102
0
Мерцедес F1 W06 Hybrid

В Ред Бул не цари хаос по отношение на пилотите и програмата за млади таланти, заяви шефът на тима във Формула 1 Кристиан Хорнер.

Британецът отново даде по-подробно обяснение на ситуацията в екипа, след като договорът на Макс Верстапен бе продължен до 2020 г., а в Торо Росо настъпиха поредните промени. Той бе категоричен, че Ред Бул има „огромен успех при инвестирането в млади таланти”.

„С Макс имахме възможност да удължим контракта му до 2020 г. Няма отбор в питлейна, който не би се възползвал от това”, продължи Хорнер.

„По този начин се слага край на спекулациите, които само се увеличаваха и на раздвижването около него – честно казано, то не помагаше и действаше разсейващо.”

„С Даниел Рикиардо имаме петгодишно споразумение, изтичащо в края на 2018 г. Намерението ни е да продължим контракта му до 2020-а. Това несъмнено е приоритет за нас.”

Що се отнася до пилотите в Торо Росо, то детайлите там са малко по-сложни. Шефът на тима от Фаенца Франц Тост потвърди, че има голяма вероятност Пиер Гасли и Брендън Хартли да са титулярите на екипа догодина, както и че Данил Квят вече няма никакви отношения с Ред Бул. Според Тост ситуацията не е хаотична. И той, и Хорнер посочиха, че програмата за млади пилоти дава шанс на състезателите за изява.

„Ред Бул инвестира много в Дани Квят през изминалите години. Той имаше възможност да стане част от тима през 2015 г. Формула 1 е трудна дисциплина и за съжаление според нас Дани не се справи достатъчно добре, за да си запази мястото”, обясни Хорнер.

„Но ние още вярвахме в него и му дадохме втори шанс, което е крайно необичайно за Формула 1. Върнахме му позицията в Торо Росо. В същото време обаче има и други млади таланти, в които са вложени инвестиции и които чукат на вратата на F1. Настоящият GP2 шампион Пиер Гасли заслужи шанса да опита силите си в Гран при.”

Хорнер посочи, че историята на Хартли, който преди години бе освободен от програмата на Ред Бул като безперспективен, е показателна за даваните от тима от Милтън Кийнс шансове.

„Тогава нямаше съжаление, той не мрънкаше, че е бил третиран лошо. Благодари за шанса и каза, че ще остане във връзка с нас. Нямаше къде да се състезава и караше буквално каквото намери. Демонстрира страст и отдаденост, вярвайки в собствените си възможности на състезател. Поднови връзката си с Ред Бул, когато започна да се състезава с Порше. Стана световен шампион, тази година пак се бори за титла. И това е доказателство за неговата решимост, умение и талант – те го изведоха до позиция да бъде избран отново да кара в Торо Росо.”