Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Уилямс смятат, че пускането на Ботас е било безопасно

В Уилямс смятат, че пускането на Ботас е било безопасно

45
0

Екипът на Уилямс смята, че пускането на Валтери Ботас от бокса при първия пит на пилота е било безопасно и правилно предприето. Финландецът се сблъска с Дженсън Бътън по време на надпреварата в Абу Даби, докато излизаше от пита, а пилотът на Макларън в същия момент отиваше към механиците си.

В резултат предното крило на Валтери се счупи и той трябваше да направи цяла обиколка и отново да спре за подмяна на спойлера. Комисарите на ФИА прецениха, че грешката е на екипа на Франк Уилямс – опасно пускане на състезателя, и наложиха 5-секундно наказание на Ботас.

Според шефа по представянето на пистата на Уилямс Роб Смедли обаче екипът е изпълнил коректно процедурата и причината за инцидента е, че Ботас е видял Бътън твърде късно.

„Освободихме го в точния момент, но за нещастие Ботас видя болида на Макларън твърде късно, заяви Смедли. – Когато забеляза Дженсън, той спря, но Бътън вече беше по пътя си към пита. Имаме сигнал за пилотите, който има казва ако има трафик и те трябва да останат от дясната страна или още по-настрани. Валтери направи това, но те се удариха, защото пилотът ни видя Дженсън твърде късно.“

Бътън заяви, че е съгласен със стюардите, тъй като пускането на Ботас не е било безопасно. „Видях, че той скоро ще бъде пуснат. очевидно не предполагаше, че аз влизам. Случилото се наруши много питстопа ни. Момчетата бяха малко изплашени и загубихме много време. Те го пуснаха малко рано. Видях го да излиза. Опитах се да се махна от пътя, но не беше моя грешка.“