Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Външни експерти ще проверяват колата на Макларън за 2008 г

Външни експерти ще проверяват колата на Макларън за 2008 г

55
0

ФИА ще наеме външни експерти, които щателно да изследват болида на Макларън за сезон ’08.###ФИА ще наеме външни експерти, които щателно да изследват болида на Макларън за сезон ’08. По този начин от федерацията искат да се убедят, че при проектирането на новата си кола, тимът от Уокинг не е използвал интелектуална собственост на Ферари, заяви Макс Мозли.
Макларън бяха изключени от конструкторския шампионат за 2007 г., тъй като главният им дизайнер Майк Кулън разполагаше с конфиденциална информация, принадлежаща на Ферари. Той пък я бе получил от бившия служител на Скудерията Найджъл Степни. Като част от присъдата тогава бе включено и изискването болидът на Макларън за 2008 г. да бъде подложен на подробна проверка и чак след това евентуално да бъде дадено разрешение да участва в шампионата през следващия сезон.
В тази връзка Макс Мозли обяви, че ФИА ще разследва всички детайли на автомобила преди Световният моторспорт съвет да вземе решение по случая през декември.
„Данните на Ферари бяха в ръцете на главния дизайнер на Макларън Майк Кулън точно в момента, когато той работеше по болида за 2008 г. – коментира Мозли. – Трудността, пред която сме изправени, е че в колата на британския тим няма да бъде намерена част, проектирана от Ферари. Вместо това, трябва да търсим идеи. Но на това ниво на технологията и на това равнище на моторния спорт, ако идеята бъде дадена на главния дизайнер, той може да я използва, но същевременно елементите няма да имат нищо общо с противниковия автомобил. Така че ние ще търсим идеи.”
Мозли допълни още: „Разследването ще бъде подробно. Ще използваме външни експерти и ще направим всичко възможно, за да се уверим, че Макларън-ът няма да има елементи от интелектуалната собственост на Ферари. Ако все пак има, ще трябва да обсъдим какви действия да предприемем.”