Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Васьор прибира Руеда в Маранело, Равин Жаин е новият главен стратег на...

Васьор прибира Руеда в Маранело, Равин Жаин е новият главен стратег на Ферари на писта

2044
0
Равин Жаин
Равин Жаин; снимка: Ферари

Фредерик Васьор заяви, че няма да прави промени в структурата на Ферари в самото начало като нов ръководител на тима, но стори точно това преди началото на сезона във Формула 1. Най-сериозната от тях е, че главният стратег Инаки Руеда вече ще работи в завода в Маранело. На писта неговите задачи ще изпълнява Равин Жаин. Той ще поеме този пост от самото начало на състезателната година в Бахрейн.

Жаин е от индийски произход, израснал е в Англия. Завършил е Оксфорд – теоретична физика и математика

26-годишният британец работи в стратегическия отдел на Ферари от 2015 г. Кариерата му започва с летен стаж през 2013 г. в Катерам. Следващото лято е в Уилямс – в софтуерната група на стратегическия отдел на отбора от Гроув. Накрая се озовава в Маранело, където остава след като завършва университета.

Стратегическите решения през 2022 г. бяха една от слабите страни на Ферари в борбата с Ред Бул. Ситуации в редица надпревари, сред които Гран при на Монако, Великобритания и Унгария, бяха критикувани жестоко. Стигна се до абсурдни моменти като изпращане на мейли от фенове до централата на Скудерията с текст в свободна форма като кандидатстване за поста главен стратег на тима.

Сред другите промени, направени от Васьор, е увеличаване задълженията на Лоран Мекис. Спортният директор на Ферари вече официално ще се занимава с ежедневните задачи, свързани с екипа. Дейностите, касаещи връзки със спонсори и управлението на пилотите остават в ръцете на шефа на тима, тоест Васьор.

Междувременно Карлос Сайнц кара през първата половина на днешния ден в тестовете, които се провеждат в Бахрейн

Единствените предсезонни изпитания на Гран при екипите са в рамките на три дни. Това дава на всеки пилот по ден и половина зад волана на новите коли. Час и половина преди финала на сутрешната сесия на пистата Сахир Сайнц бе с най-доброто време – 1:33.253 мин, на почти 0,3 сек пред Макс Верстапен (Ред Бул).