Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Васьор: Верстапен ще бърка повече, когато бъде поставен под напрежение

Васьор: Верстапен ще бърка повече, когато бъде поставен под напрежение

2464
0
Макс Верстапен, Ред Бул
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен ще допуска грешки, когато бъде поставен под напрежение, сподели Фредерик Васьор след финала на сезон 2023 във Формула 1. Оглавяванията от французина отбор на Ферари единствен от останалите екипи освен Ред Бул взе победа през изминалата състезателна година. Реално обаче нидерландецът не изпита никакъв натиск при спечелването на третата си Гран при титла.

„Мисля, че никой не се съмнява във възможностите на Верстапен – той направи мега сезон. Бори се с Чеко (Серхио Перес – б.р.) в първите две-три надпревари и след това сякаш се озова на друга планета. Очевидно е, че не допусна грешка цял сезон. А когато имаше проблеми в квалификация, като в Джеда например, то това се дължеше на технически проблем. И винаги бе на ниво. Винаги правеше добри стартове без удари с изключение единствено на [Лас] Вегас“, коментира Васьор пред Аутоспорт.

„Но мисля, че се доближаваме до него. Не иска да кажа, че го притискаме, защото не е вярно. Макс не бе под напрежение (в Абу Даби). И все пак бе под малко по-голям натиск, отколкото на Зандвоорт или в някои други състезания, в които направо летеше“, продължи шефът на Ферари в F1.

„Така че няма съмнение, че Верстапен доминира през целия сезон. Но и той, като всички останали, ще бърка повече, когато бъде поставен под напрежение. Просто този сезон никой не успя да го стори с изключение на нас в последните две-три състезания или Карлос [Сайнц] в Сингапур.“

„И точно в тези надпревари той започна да допуска някои грешки. Или може би Ред Бул сбърка по отношение на настройките. Така или иначе, бяхме твърде далеч, за да окажем съществен натиск през годината“, каза още Васьор.

През сезона неколкократно бе задаван въпросът дали тимът на Ред Бул трябва да бъде спрян по някакъв начин. Отговорът при всички случаи бе не. В края на сезона Тото Волф от Мерцедес заяви, че е леко притеснен от падналата гледаемост на определени места.

„Но както винаги съм казвал, аз харесвам честността на този спорт, който е меритокрация. Печели този, който е свършил най-добра работа. И ако някой върши далеч по-добра работа от всички останали, ако печели 19 състезания, то това не може да се спре. От нас, от Ферари и всички останали отбори зависи да се справим по-добре, за да се състезаваме с Ред Бул“, каза още Волф.