Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ваулс: Албон наистина узря с напредване на сезон 2023

Ваулс: Албон наистина узря с напредване на сезон 2023

287
0
Алекс Албон
Алекс Албон; снимка: Уилямс

Джеймс Ваулс анализира представянето на Александър Албон. Шефът на Уилямс вярва, че англо-тайландският състезател „наистина е узрял с напредване на сезон 2023“. Ваулс не пропусна да похвали Албон и заради впечатляващите резултати, които записа в избрани състезания.

Албон се присъедини към Уилямс в началото на 2022 г. Преди това той караше за отборите на Торо Роро и Ред Бул. 27-годишният пилот прекара предишната кампания настрани от F1, след като бе понижен в ролята на тестов и резервен пилот. През този период Албон се състезаваше и в немския пистов шампионат DTM

Албон записа доста трудна кампания през 2022 г. Пилотът на Уилямс разполагаше с изключително неконкурентен болид и спечели само 6 точки. От друга страна, неговият актив бе тройно по-голям от този на тогавашния му съотборник Николас Латифи.

Миналата година Албон направи огромна крачка напред в представянето си. Състезателят на Уилямс записа повече класирания в зоната на точките и на практика носеше отбора на гърба си. Благодарение на Албон базираният в Гроув екип финишира седми при конструкторите с актив от 28 точки. 27 от тях бяха дело на Албон, а останалата точка- на сегашния му съотборник Логан Сарджънт.

Ваулс направи анализ на представянето на Аблно през миналата година. Според него, 27-годишният пилот е узрял с напредването на кампанията.

„Aко го погледнете през годината и дори говорите с него открито и откровено, ще видите той не е същият пилот, с когото започнахме сезона в Бахрейн“, сподели Ваулс.

„Албон наистина узря с напредване на сезон 2023. Той извлече максимума от автомобила и дори повече. Няма съмнение в това нещо“, добави директорът на Уилямс.

„Той е много бърз, има правилния начин на мислене. Това е много важно не само за него, но и за всеки пилот, за да може да извлече максимума от себе си.“

Ваулс похвали Албон и заради силните му резултати, донесли на Уилямс седмото място в класирането при конструкторите през 2023 г.

„Бяхме седми в резултат на неговите невероятни карания през тази година. Екипът свърши страхотна работа с прибирането на автомобила и развитието му. Той обаче често пъти имаше четири или шест автомобила зад себе си, които му дишаха във врата през цялото състезание. Това е доста впечатляващо“, каза още Ваулс. Британецът дори очаква от още по-добри неща от Албон в бъдеще.

„Това, което ми харесва в него, е, че все още не е спрял да расте. Алекс все още не е спрял да съзрява. Това, което също така ми харесва в него, е, че не се занимава с никаква политика. Той просто иска да се качи в колата и да кара бързо. Смятам, че затова работи наистина добре на пистата“, завърши директорът на Уилямс.

Албон ще кара за Уилямс и през сезон 2024 в F1. Интерес към него обаче не липсва. Предполага се, че той е в полезрението на Ферари, Алпин и други отбори в по-предната част на решетката. Говори се, че той дори може да поиска да бъде освободен предсрочно, ако получи оферта от друг отбор.